Zdravlje

Zdravlje

Boli vas glava?

Žvakaća guma je možda razlog vaših glavobolja! Stručnjaci iz Izraela su ustvrdili da 87 posto tinjeđera, koji redovno pate od glavobolja, redovito žvaču žvakaće gume.

Kada bi se odrekli žvakanja, većinu njih bi prestale mučiti glavobolje, pokazuje ispitivanje znanstvenika na sveučilištu u Tel Avivu te Meir Medicinskog centra u Izraelu, koji su zaključili da bi prestanak žvakanja svakako olakšao simptome.

Glavobolja

Posljednje istraživanje provedene je na 30 pacijenata u dobi od 6 do 19 godina koji su patili od kroničnih glavobolja i svakodnevno žvakali žvakaće gume. Od njih je traženo da prestanu na mjesec dana i rezultati su takvi da je 19 od 30 pacijenata poručilo da više nemaju glavobolje, a sedam ih je reklo da su simptomi blaži ili nepostojeći.

Vođa ispitivanja dr. Nathan Watemberg je uvjeren da bi posljednja istraživanja pomogla tisućama pacijenata koji trpe jake glavobolje i to bez daljnjih testiranja i lijekova. “Od 30 pacijenata njih je 26 osjetilo poboljšanje, a čak 19 posto se riješilo glavobolja u potpunosti.” za britanski Daily Mail pojasnio je dr. Watemberg. 20 pacijenata je pristalo da ponovno počne žvakati i javili su se sa ponovljenim simptomima glavobolje.

Glavobolja je jednako česta u mladosti, a posebno kod djevojaka. Razlozi su obično stres, dehidracija, manjak sna i pušenje. Do sada je bilo vrlo malo informacija vezanih uz glavobolju uzrokovanu žvakanjem žvakaće gume.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo