Zdravlje

Zdravlje

Bolji fokus, bolji rezultati! 5 savjeta kako uspješno poboljšati pažnju

Shutterstock 320069501

Svakodnevna rutina ne utječe samo na naše ponašanje nego i na funkcioniranje najvažnijeg organa u tijelu – mozga.

Kako i mišići trebaju vježbu da bi bili jaki i da bi se spriječilo njihovo propadanje, tako i mozak treba vježbe da bi njegovo zdravlje održali do duboke starosti.
Jedno od stanja koje obilježava kronični (i postupan) gubitak kognitivnih sposobnosti je demencija, a prema pisanju Svjetske zdravstvene organizacije svake godine od nje u svijetu oboli oko 10 milijuna ljudi, a očekuje se da će se brojka utrostručiti u idućih 30 godina. Oboljeli  od demencije imaju poteškoća s pamćenjem te lošom prosudbom životnih situacija.

Moždanu aktivnost dakle možete poboljšati – korištenjem mozga, a svaki put kad napravite nešto drugačije ili novo kreirate nove neuralne putove.

Postoje aktivnosti kojima možemo pružiti novi osjetilni podražaj, a sve s ciljem narušavanja rutine koja je ubojica kreativnosti, a ponekad će vam biti potrebno i malo volje i promjena u rutini kako biste poradili na jačanju fokusa i koncentracije.

Nacrtajte kartu svog grada prema sjećanju

Možda mislite kako možete gradom prošetati zatvorenih očiju, ali pokušajte to staviti na papir. Kad ste gotovi, usporedite pravu mapu sa svojom i možda ćete biti iznenađeni koliko ste stvari propustili. Ako vam je ovaj zadatak lagan, nacrtajte mapu Hrvatske ili Europe i pokušajte navesti sve države. Ova aktivnost će aktivirati razne dijelove mozga.

Naučite nešto novo

Čuli ste puno puta da upravo novim znanjima vježbamo mozak, a možda je vrijeme da isprobate i vi neku novu aktivnost – možete učiti crtati, plesati, šivati …  Jedna je studija pokazala kako starije osobe koje uče nove vještine imaju puno bolje rezultate na testovima memorije, a ta poboljšanja su primjetna i nakon nekoliko godina.

Meditirajte

Mindfulness meditacija postoji već tisućama godina, jednostavna je i učinkovita, ali tek je nedavno postala poznata i priznata i u zapadnom svijetu. Studija iz 2007. godine ukazuje na to da upravo ovaj oblik meditacije može pomoći kod stvaranja novih neuralnih putova te jača mentalnu fleksibilnost. Ista je studija pokazala kako na ovaj način možemo ojačati pažnju, fokus, empatiju pa čak i imunitet.

Popise koristite samo kao „backup“

Popisi su odlična stvar ali na njih se ne treba uvijek oslanjati. Napravite sami listu namirnica koje morate nabaviti i pokušajte ne čitati što piše na papiru sve dok niste napunili kolica.

Ove tri stvari biste uvijek trebali napraviti prije nego krenete hodati – provjerite!

Naučite brojeve telefona

Mobiteli su davno zamijenili imenike i više nitko ne pamti brojeve, ali radi se o odličnoj vježbi za pamćenje. Naučite novi broj svakog dana.

Pripremite jednu priču svakog jutra

Kada se probudite razmislite koju biste priču danas ispričali ljudima, a ona može biti o događaju iz prošlosti ili nečemu što ste pročitali. Pokušajte otkriti kako ćete na najzabavniji način priču prenijeti. Pa kada nekog taj dan sretnete, imat ćete o čemu pričati a usput ćete vježbati pamćenje.

Riješite problem

Zamislite da pokrećete novi posao i da ste naišli na problem. Kako biste ga riješili? Što želite prodati i kome biste prodali? Tko su vam suparnici i kako ih pobijediti? Dajte mozgu materijala za rad. Drugog dana zamislite da osnivate organizaciju koja će se boriti protiv problema gladi – koje nove ideje imate?

Što s „igricama“ za mozak?

Vjerojatno ste čuli, a možda i isprobali neke od igrica za mozak putem raznih web stranica ili aplikacija, a mnogi tvrde kako će takve igrice na kompjuteru poboljšati mentalnu fleksibilnost, pamćenje pa čak vas učiniti i inteligentnijim. Iako još postoje različita mišljenja o ovom načinu vježbanja mozga, postoji šansa da je ova navika dobra za mozak. Ako mislite da bi vam takve igre pomogle, možete pronaći listu njih na internetu i isprobati. Ako mislite da previše vremena već provodite za kompjuterom, možda je za vas bolje da isprobate novi hobi, tjelesnu aktivnost ili se družite s prijateljem. Sve navedene aktivnosti imaju pozitivan utjecaj na mozak.

Bolji fokus, bolji rezultati!

Prije nego započnete s radom na boljem fokusu, provjerite kakav je on danas.

Dobar je ako:

  • Lako vam je biti na oprezu
  • Ciljeve i zadatke razbijate na manje dijelove
  • Uzimate pauze tijekom radnog vremena

Na fokusu morate poraditi ako:

  • Sanjarite tijekom dana
  • Ne možete se isključiti kada je oko vas puno ljudi
  • Ne pratite svoj napredak

5 savjeta kako poboljšati pažnju

1. Eliminirate distrakciju: Nemojte podcjenjivati koliko vam ometanje drugih može narušiti koncentraciju. Ako vam smetaju kolege koje ulaze u ured ili dijete koje gleda TV dok radite od kuće pokušajte odrediti vrijeme kada morate biti u tišini koje se mora poštovati ili pronađite mirnije mjesto za rad, poput biblioteke. Osim vanjskih utjecaja, ometati vas može umor, briga, anksioznost i slaba motivacija. Upotrijebite pozitivne misli kako bi se borili protiv anksioznosti i brige.

Znate li kako stare zubi? Dva su glavna uzroka, a jedan napitak koliko je zdrav, toliko je i štetan

2. Ograničite fokus: Dok „multitasking“ je odličan način za brzo postojanje ciljeva, moguće je da vama taj način baš ne dogovara. Istovremeni fokus na 5 stvari vas može drastično iscrpiti i smanjiti produktivnost. Cilj je dakle ograničiti pažnju na stvari koje su trenutno najvažnije.

3. Živite u trenutku: Zadržati pažnju je teško ako mislite na prošlost ili brinite o budućnosti. Važno je biti pristan u ovom trenutku i posvetiti mu svu pozornost.

4.Vježbajte: Izgradnja fokusa/pažnje se neće odvijati samo jedan dan, čak i profesionalni sportaši ulažu godine truda kako bi postigli dobar rezultat. Ako ne postižete što planirate radi distrakcija, svoje vrijeme počnite cijeniti više. Ako se fokusirate na ono što vam je važno, i samo na to, možete postići puno.

5.Uzmite pauzu: Ako pokušavate cijeli dan u uredu biti fokusirani samo na posao, jasno je da ćete u nekom trenutku biti preumorni i koncentracija vam neće dozvoljavati da nastavite dalje. Isto tako, rezultati mogu biti nezadovoljavajući. Psiholozi uvijek ističu kako ćemo napraviti puno više ako uzmemo pauzu i onda se vratimo poslu. Prošećite oko zgrade, porazgovarajte s kolegom ili poslušajte omiljenu pjesmu kako bi misli kratko skrenuli s posla.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo