Ove tri stvari biste uvijek trebali napraviti prije nego krenete hodati - provjerite! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ove tri stvari biste uvijek trebali napraviti prije nego krenete hodati – provjerite!

Shutterstock

Za sigurnu šetnju najvažnije je dobro pripremiti tijelo!

Hodanje je puno više od dolaska od točke A do točke B, u pitanju je i odlična tjelovježba koja donosi velike zdravstvene dobrobiti.

“Puno je razloga zašto bi hodanje trebali uključiti u dnevnu rutinu. Kako se radi o aktivnosti koja nije intenzivna, neće štetiti zglobovima, ali će potaknuti sagorijevanje masnoća”, pojašnjava trenerica Samantha Ciaccia te dodaje kako tijekom hodanja možete uživati u prirodi, svježem zraku i očistiti glavu od stresa. Dobrobiti su još veće ako povedete i prijatelja. Evo što treneri kažu, koje su to tri stvari koje morate napraviti prije nego krenete na dugu šetnju, a kako biste iskoristili sve dobrobiti, a prije toga upozoravaju da ako imate bilo kakvih pitanja vezano za vaše zdravlje, prije bilo kakve aktivnosti prvo porazgovarate s liječnikom.

1.Voda, voda, voda!

Ako već niste stekli naviku u koju je uključeno ispijanje dovoljnih količina vode, napunite srednje veliku bočicu i nekoliko sati prije treninga se pobrinite da ste popili sve iz nje.

Usvojite ovog proljeća 6 jednostavnih navika za vrhunsku formu – savjetuje trenerica

“Ovo će osigurati da na hodanje krenete hidrirani, a ne da morate piti cijelo vrijeme. Upravo će unos dovoljne količine vode prije hodanja omogućiti da zglobovi budu dobro podmazani, pravilnu regulaciju tjelesne temperature, a pomoći će i pri prijenosu svih nutrijenata i goriva u vaše mišiće koji su im potrebni kada su aktivni. Ako krenete dehidrirani, osjetiti ćete umor, možda i vrtoglavicu, ali i grčeve”, dodaje trenerica.

Zoe Schwartz, osobna trenerica iz New Yorka, se slaže s time koliko je važno piti vodu, ali i navodi kako se treba stati s ispijanjem 30-ak minuta prije treninga. Savjetuje da sami procijenite koliko vam je vode dovoljno i kad morate prestati piti prema svom iskustvu.

2. Aktivirajte mišiće prije hodanja

prije nego krenete u šetnju važno je zagrijati mišiće, posebno stražnjice i nogu, tako piše trenerica poznatih osoba, Kit Rich.

“Kada njih aktivirate prije šetnje, oni će biti bolja potpora tijelu i spriječit će da sav napor osjete bokovi, koljena i leđa”. Idealno bi bilo to učiniti u 15 ponavljanja. Kako biste otpustili mišiće nogu, napravite 20 kratkih vježbi, a ona može biti jednostavno istezanje da rukama dodirnete stopala.

“Često su baš stražnji mišići nogu jako tvrdi radi stalnog sjedenja i ne razmišljamo često da bi ih trebalo istezati, pa krenemo u brzu šetnju i oni postaju još​ manje​ fleksibiln​i​. Kada su tako tvrdi, može doći do pojave boli u kukovima, leđima i koljenima. Svakako se istegnite prije odlaska u šetnju kako bi izbjegli bol”.

Imate 40 i više godina? Za vas se sve mijenja, a prilagodite se uz ovih 5 savjeta

3. Zagrijte stopala

Nisu samo mišići važni kada je u pitanju zagrijavanje, a u idelanom scenariju biste trebali i zagrijati stopala prije duge šetnje. “Znam da zvuči čudno, ali stopala su prvi dio tijela koji dodiruje tlo i ono što se s njima tada događa utječe na ostatak tijela kada hodate”, dodaje Ciaccia. Kako biste se pripremili za akciju, ona savjetuje da napravite nekoliko vježbi istezanja tako da malo hodate na petama, a malo na prstima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo