Ljepota

Ljepota

Imate 40 i više godina? Za vas se sve mijenja, a prilagodite se uz ovih 5 savjeta

Deseta sezona Aktivne Hrvatske započinje vježbama i psihološkim alatima kojima savjetujemo žene iznad 40. godine.

Kako odrastamo prolazimo kroz razna desetljeća našeg života, a svako nešto nosi sa sobom.

Od nesigurnosti, do prihvaćanja, od udovoljavanja drugima do asertivnosti i verbaliziranja svojih potreba. Nekad se osjećamo kao da se nikada nećemo afirmirati jer nas životne uloge stisnu sa svih strana, a same od sebe želimo najviše: biti izvrsne u karijeri, biti divne supruge i podržavajuće majke, biti prijateljice na koje se uvijek možeš osloniti ili jednostavno biti mršave, mlade i lijepe.

Taj nas perfekcionizam gura do krajnjih granica, a onda, kad misliš da više nećeš moći, godine učine svoje! Dolaze nam prekrasne četrdesete gdje imamo priliku udahnuti i (p)ostati stvarno svoje.

Kako ponovo pronaći sreću? Ovih 5 jednostavnih navika moglo bi vam pomoći

Nakon četrdesete svijet se mijenja, ne zato što se drugi mijenjaju oko nas već zato što se napokon mijenjamo mi same – postajemo dovoljno hrabre i odvažne kako bi prihvatile sebe, razvile blagost i empatiju koja nas čini boljima za sebe i efikasnijima u odnosima s drugima!, ističe psihologinja Ana Čerenšek iz Mentalnog treninga koja predlaže sljedeće smjernice:

1. Budi suosjećajnija:

Suosjećajnost je emocija koja snižava nivo stresa u nama na način da nas čini više tolerantnijima za nesavršenosti. Suosjećajnost možemo graditi tako da osvijestimo s čim smo nezadovoljne kod samih sebe i pitamo se: mogu li nešto napraviti po tom pitanju? Također, suosjećajnost možemo graditi prema drugima jer nas godine uče kako i drugačiji ljudi od nas imaju svoju svrhu u svijetu te kako nas različitosti obogaćuju, a ne razdvajaju.

2. Postavi čvršće granice: 

Granice u odnosima su tu da označimo “prostor” u kojem postojimo te da iscrtamo mjesto gdje mi prestajemo, a počinje druga osoba. Svatko je odgovoran za samog sebe, pa tako i mi, no to pravilo vrijedi i za ostale ljude. Nakon četrdesete dolazi vrijeme odbacivanja emotivnog “tereta” i uživanja u granicama koje služe kao membrana – propuštaju sve ono što nas hrani, a zaustavljaju ono zbog čega ponekad venemo.

3. Živi svoje vrijednosti:

Kroz život normalno je da slušamo druge, posebno one za koje mislimo da su pametniji ili iskusniji od nas, no ponekad kroz te filtere prođe i informacija koja nije posebno važna za nas. Primjerice, možda su vas uvjerili da ne treba mijenjati posao, da nije sigurno putovati ili da se ne može ostvariti karijera u slikarstvu? Dobronamjerne poruke imaju svoju svrhu ali sad je vrijeme da poslušamo same sebe.

4. Pronađi svoju varijantu mira:

Do sad mogli smo čuti bezbroj savjeta oko toga što bi trebale raditi, misliti, kako naći svoj mir i sl. Savjeta je previše za ove stranice koje čitate. Nakon četrdesete pronađite svoj “recept” mira i blagostanja. Svaka je od nas jedinstvena i neponovljiva, pa kako onda savjeti mogu biti isti?

5. Nikad ne odrasti i nikad ne prestani rasti: 

Iako smo zagazile u “ozbiljne” godine, naš pristup životu trebao bi biti opušteniji i zaigraniji no ikad. Vjerujem da i vi osjećate onaj strah i neizvjesnost koji kao da se rodio ni od kuda, došao je i prikrao nam se s godinama. No, iako adaptivan i posve razumljiv, taj strah nije emocija koju bi trebali grliti i hraniti, dapače, on je tu kako bi i dalje imale priliku biti hrabre i odvažne u promjeni koju želimo ostvariti.

Instruktorica pilatesa Jelena Atabeyki savjetuje kako održavati i osvježiti lice vježbama. 

Brojne su promjene kroz koje žena prolazi, od kojih mnoge, naročito hormonalne, imaju direktan utjecaj na izgled tijela i kože. Uslijed smanjene proizvodnje i obnove kolagena i elastina koža gubi čvrstoću, volumen i elastičnost sto pospješuje nastanak bora. S padom proizvodnje estrogena, smanjuje se cirkulacija u koži pa je u njoj manje hranjivih tvari i kisika te primjećujemo da nam koža gubi živost i sjaj. Osim dobro poznatog učinka zdrave prehrane, tjelovježbe, kvalitetnog sna i redovne njege kože. Još nešto što za sebe možemo učiniti u svom domu je vježbati lice!

Vježbe za lice idealan su način prevencije i korekcije ovih i sličnih pojava na licu kao što su opuštena koža, dinamički nabori na koži (uzrokovani mimikom), ptoza gornjeg kapka, stvaranje tamnijih I nabubrenih podočnjaka, gubitak volumena na području obraza te opustena linija čeljusti ili dupli podbradak.

VJEŽBA ZA ISTEZANJE MIŠIĆA ČELA

Kažiprste postavite na jednu stranu čela i to po sredini pa klizite gornjim prstom prema vlasištu, a donjim prema obrvama. Zatim gornji prst ostavite čvrsto uz vlasište, primaknite mu donji prst pa samo donjim klizite prema dolje. Opet donji prst vratite ispod gornjeg pa ga klizeći spuštajte. Ponovite nekoliko puta pa istu radnju od početka ponavljajte po cijeloj površini čela. Rezultat će biti izduženiji mišić, ali i opušteniji.

OPUŠTANJE MIŠIĆA IZMEĐU OBRVA

Jagodice kažiprsta postavite između obrva, na mjesto gdje nastaju nabori kod mrštenja te pritisnite 5-10 brojanja uz duboko disanje. Pomaknite jagodice na sam unutrašnji rub obrva pa ponovite isto, no ovaj puta završite povlačenjem prsta duž cijele linije obrva prema ušima. Osjetite kako vam se opušta napetost u području između obrva. Ponovite nekoliko puta.

ISTEZANJE MIŠIĆA DEPRESORA TJ. MIŠIĆA KOJI RUB USNICE POVLAČE DOLJE

Donju usnicu uvrnite unutra. Jagodicu prsta postavite čvrsto uz vanjski rub uvrnute usnice pa prstom druge ruke masirajte mišić po dužini od ruba usnice prema dolje. Isto ponovite s druge strane brade.

ISTEZANJE MIŠIĆA NA VRATU

Jagodice prstiju postavite na sredinu ključne kosti u blizini sternuma te lagano prstima mišić zategnite prema dolje. Zatim glavu blago nagnite u nazad te usnama formirajte slovo U istežući donju čeljust van, ispred gornje. Zadržite 10 brojanja pa polako uspravite vrat. Ponovite 2-3 puta.

Stalno se uspoređujete s drugima? Ako vas to čini jadnima, imamo 9 načina kako da prestanete

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo