Psiha

Psiha

Kako ponovo pronaći sreću? Ovih 5 jednostavnih navika moglo bi vam pomoći

Koliko često razmišljate jeste li sretni i što zapravo znači biti sretan?

Svaka osoba definira drukčije sreću, a ono što je najvažnije shvatiti da sve kreće od vas samih. Zato, ako postoji u vašem životu nešto što vas unesrećuje, to bi trebalo odbaciti. Nitko ne kaže da će biti jednostavno i lagano, bez obzira o čemu se radi; poslu, partneru, toksičnim prijateljima…

Važno je polako krenuti ostvarivati svoju sreću. Stvar je u malim koracima i navikama koje ćete poduzeti, a koji će pokrenuti stvari na bolje – potraga za novim poslom, mali pomaci u mršavljenju… Stručnjaci kažu kako je moguće ponovno pronaći sreću, ako mislite da ste je izgubili. Život je nepredvidljiv i nitko vam ne može obećati 365 dana radosti u godini, ali svatko se može potruditi i imati više dobrih nego loših dana.

Postoji bezbroj načina kako ponovno pronaći sreću i osjećati se bolje. Portal Verywellmind izdvaja nekoliko zanimljivih ideja. Ne znači da će djelovati i u vašem slučaju, ali možda vas potaknu da potražite aktivnosti koje vas usrećuju i zadovoljavaju.

1. Pronađite novi hobi

Mogućnosti su nebrojene, a odluka je samo na vama. Možete birati između avanturističkih, kreativnih, misterioznih hobija…Novi hobi možete isprobati sami ili u društvu prijatelja, kako god vam najbolje odgovara.

Hobiji mogu poslužiti kao zabavna distrakcija, ali pomažu i smanjiti stres te staviti naš fokus na nešto drukčije i zanimljivo. Ključno je da odaberete nešto baš za sebe, smatra psihologinja Rachel Goldman.

2. Stavite sebe na prvo mjesto

Možda se čini jednostavno, ali činjenica je da mnogi ljudi zaborave paziti na sebe. Bez obzira radi li se o pretrpanom rasporedu na poslu, braku, djeci, ljubimcima ili prijateljima, mnogi ljudi, a pogotovo žene, zaboravljaju da je briga o sebi samome najvažnija. Posvetite određeno vrijeme samo sebi i to može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje, razinu stresa, koncentraciju i produktivnost.

3. Vježbajte

Budimo realni, nisu svi ljubitelji vježbanja, ali fizička aktivnost i te kako pomaže i čini dobro vašem organizmu. Poboljšajte raspoloženje i zdravlje sa samo 30 minuta kretanja dnevno.

4. Uravnoteženo se hranite

Od vježbanja je važnija samo vaša prehrana jer ono što unosite u tijelo određuje kako će ono reagirati… Uravnotežena prehrana može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje. Pržena, slana, precesuirana i hrana bogata šećerom utječe negativno na vaše zdravlje. To ne znači da se ne smijete počastiti nečime što volite, a što nije super zdravo, ali uravnotežena prehrana jača vaše tijelo i usrećuje.

5. Pažljivo birajte društvo

Važno je osvjestiti tko su vam prijatelji i tko vam želi dobro, a tko ne. Neki prijatelji mogu biti toksični, a to ćete možda shvatiti tek kad prekinete loše odnose. Sreća ovisi o vašim osobnim i profesionalnim životnim odabirima.

Kako ostati mentalno zdrav i prevladati tjeskobu zbog ratnih zbivanja? 9 savjeta koji pomažu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo