Zdravlje

Zdravlje

Bolovi u leđima i dekompresijska terapija kralježnice

Bol može biti blaga, skoro neprimjetna, no uvijek prisutna ili akutnog karaktera, posebno izražena pri nekim određenim pokretima ili položajima tijela.

Bolovi zahvaćaju sve dobne skupine, a uzroci mogu biti razni, ponekad profesionalno uvjetovani, a ponekad i kao posljedica traume.

Disk

Bol u leđima može biti takvog karaktera i intenziteta da uzrokuje gubitak radne sposobnosti i jedan je od najčešćih uzroka onesposobljenosti kod osoba mlađih od 45 godina. Sami uzroci boli mogu biti razni, no najčešći i najproblematičniji je pritisak (kompresija) na živac, na nekom od dijelova kralježnice uzrokovan diskus hernijom – oboljenjem za koji većina pacijenata nisu ni svjesni da imaju dok bolovi ne počnu ozbiljno utjecati na njihovu funkcionalnost. Postoji mnogo imena za probleme kralježnice, poput “išijas“, “lumbago” i slični, no kod svih bolovi su uzrokovani istim ili sličnim razlozima.

Discus hernia ili prolapsus diska je jedno od češćih oboljenja pacijenata Rehabilitacije NOVA i uzrok bolova u svim dijelovima kralježnice. Hernija diska ili, točnije, prolaps samog intervertebralnog diska označava “puknuće” fibrozne ovojnice.

Tipičan nalaz kod hernije lumbalnog diska u većine pacijenata Rehabilitacije NOVA podrazumijeva:

  • bol izraženiju u nozi nego u leđima i pojačava se pri napinjanju
  • bol varira od blage do izrazito oštre jake boli u leđima ili vratu
  • osjećaj trnjenja u ekstremitetima, pareza
  • osjećaj obamrlosti, mišićna slabost

Kod kompresije živaca vratne kralježnice simptomi su isto:

  • bolovi u vratu, rukama, trnjenje ruku,
  • vrtoglavice
  • suženja vidnog polja
  • glavobolje.

Liječenje klasičnim fizikalnim metodama ponekad ne daje maksimalne željene rezultate. Problem je što navedene metode djeluju na ublažavanje tegoba, ali ne i na uzrok samog problema, a to je mehanički pritisak na korijen živca. Kada više ne djeluju ni tablete, ni injekcije, ni fizikalna terapija, tada se obično preporučuje operativni zahvat.

Što se može učiniti?

Prije mogućeg operativnog zahvata treba svakako probati neoperativnu terapiju kako bi se operacija izbjegla, kao i moguće postoperativne komplikacije te duga i skupa rehabilitacija. U Rehabilitaciji NOVA bolovi uzrokovane discus herniom kao i druga oboljenja kralježnice uspješno se liječe dekompresijskom terapijom kralježnice.

Dekompresijska terapija u Rehabilitaciji NOVA

Dekompresijska terapija je neoperativni tretman koji je stvarno učinkovit kod teških slučajeva discus hernia, degenerativnih bolesti zglobova, artritisa, stenoze (suženja spinalnog kanala) i pritiska na živčane korijene. To je neoperativna terapija za oslobađanje od bolova u leđima, nogama i rukama istezanjem leđa pacijenta specijalnim, modernim aparatima nalik na krevet.

DTK pomaže ozlijeđenom disku da izmjeni hranjive tvari s krvnim tokom pomoću izoliranja na određenom spinalnom segmentu i “pumpanjem“ diska – što kralješci inače i rade disku kad je sve u normalnom stanju. To “pumpanje“ diska potiče izlazak toksina iz diska, a dopušta hranjivim tvarima da iz kapilara krvnog toka uđu u disk.

Neoperativna i neinvazivna dekompresijska terapija kralješnice je vrlo učinkovit i dobar način rješavanja boli i problema vezanih za cijelu kralježnicu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo