Brinete li se za svoje srce i krvne žile?

srce, stetoskop, lijekovi

Vodeći uzrok smrtnosti, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, razna su oboljenja srca i krvožilnog sustava. Tome najviše pridonose nepravilna i neadekvatna prehrana te današnji stresan način života.

OMEGA 3 FORTE je dodatak prehrani koji sadrži riblje ulje bogato EPA i DHA omega-3 masnim kiselinama koje povoljno utječu na zdravlje srca i krvnih žila.

OMEGA 3 FORTE sadrži 1000 mg standardiziranog i pročišćenog ribljeg ulja bogatog EPA (180 mg) i DHA (120 mg) omega-3 masnim kiselinama. Te masne kiseline su esencijalne, što znači da se ne mogu sintetizirati u organizmu nego ih je potrebno unositi hranom. Prirodni izvor omega-3 masnih kiselina je plava riba (losos, haringa, skuša, inćun, srdela, tuna). Uobičajene namirnice (osim ribe) koje svakodnevno konzumiramo ne sadrže omega-3 masne kiseline, stoga je preporuka nutricionista da se prehrana oskudna plavom ribom obogati dodacima prehrani koji sadrže ove masne kiseline.  

Na važnost omega-3 masnih kiselina u prehrani ljudi uvidjelo se kad je primijećeno da Eskimi, čija prehrana obiluje masnoćama, ne obolijevaju od bolesti srca i krvožilnog sustava. Utvrđeno je da se oni hrane ribom bogatom omega-3 masnim kiselinama koje povoljno utječu na zdravlje srca i krvnih žila. Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline smanjuju razinu triglicerida u krvi, te tako sprječavaju stvaranje masnih naslaga koje se talože u krvnim žilama. Nadalje, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Također povoljno utječu na srčanu aritmiju, te umjereno snižavaju povišeni krvni tlak.

Riba je izvor dvije omega-3 masne kiseline: EPA (eikosapentaenska) i DHA (dokosaheksaenska). Postoji i alfa-linolenska (ALA), treća omega-3 esencijalna masna kiselina, ali se ona u ribljem ulju nalazi u tragovima (nalazi se u biljnim uljima  kao što repičino ulje i laneno ulje).

Omega-3 masne kiseline su polinezasićene masne kiseline, što znači da sadrže više dvostrukih veza u lancu, a oznaka tri se odnosi na to da sadrže dvostruku vezu na trećem ugljikovu atomu, brojeći od metilnog kraja lanca. Sastavni su dio građe staničnih membrana.

OMEGA 3 FORTE iz Aktivala se preporučuje kod:

  • bolesti srca i krvnih žila
  • povišene razine masnoća u krvi
  • ateroskleroze
  • srčane aritmije
  • stresa.

Bočica sadrži 100 kapsula, a preporučuje se uzimati jednu do dvije kapsule na dan. Dostupan je u ljekarnama.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!