Zdravlje

Zdravlje

Čaša mlijeka svakodnevno u trudnoći – više dijete

Nutricioniste Islanda, Danske i SAD-a zanimalo je mogu li se dobrobiti majčine konzumacije mlijeka na zdravlje bebe produžiti i osjetiti u adolescenciji.

Žene koje za vrijeme trudnoće svakog dana popiju barem jednu čašu mlijeka mogu se pohvaliti višom djecom u tinejdžerskoj dobi, pokazalo je najnovije međunarodno istraživanje. Naime, stručnjaci koji su pratili bebe rođene u 80-ima prošlog stoljeća ustanovili su kako je njihova visina u tinejdžerskoj dobi direktno povezana s količinom mlijeka koju su majke konzumirale dok su bile trudne s njima.

Nutricioniste Islanda, Danske i SAD-a zanimalo je mogu li se dobrobiti majčine konzumacije mlijeka na zdravlje bebe produžiti i osjetiti u adolescenciji. Tako su pratili preko 800 trudnica i analizirali koliko mlijeka konzumiraju za vrijeme trudnoće. Nakon rođenja, izmjerili su im težinu i duljinu, a kasnije su ih potražili kada su bili u tinejdžerskoj dobi.

U pravilu i neovisno o spolu, tinejdžeri su bili viši ako su njihove majke pile više od 150 mililitara mlijeka dnevno u trudnoći, usporedno sa ispitanicima čije su majke pile manje mlijeka, ako uopće.

Jednako tako, tinejdžeri čije su majke pile više mlijeka imali su višu razinu inzulina, što upućuje na niži rizik od razvijanja šećerne bolesti tipa 2. Studija je objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition.

Niste ljubitelj kravljeg mlijeka? Bez brige, zdrave alternative dolaze u obliku sojinog, rižinog i zobenog mlijeka! Saznajte više u članku: Koje mlijeko pijete?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo