Zdravlje

Zdravlje

Čeka nas neizvjesna jesen, pa epidemiolozi imaju jedan savjet za sve – hoćete li ih poslušati?

Shutterstock

U Supetru na Braču po prvi puta se održali 1. epidemiološki dani „Izazovi i otpornost epidemiološke struke u vrijeme pandemije COVID-19“, u organizaciji Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Tom se priikom okupilo više od 160 sudionika- epidemiologa, infektologa, liječnika školske i adolescentne medicine, mikrobiologa, specijalista javnozdravstvene medicine te još mnogi drugi stručnjaci.

Hrvatski, ali i slovenski i bosanski epidemiolozi podijelili su svoja dosadašnja iskustva i prakse tijekom pandemije COVID-19.

Ono što smo naučili o prevenciji i liječenju COVID-19 olakšat će provedbu i promjenu prevenitvnih mjera i skrbi za oboljele ako će na jesen ili u daljnjoj budućnosti biti potrebno pojačati aktivnosti. Ne samo po pitanju COVID-19 već i neke druge epidemije respiratorne infekcije, poručio je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Unatoč velikim izazovima uzrokovanih pandemijom COVID-19, mnogo toga se poboljšalo u dijagnostici i liječenju.

U vrlo kratkom vremenu razvilo se molekularno testiranje, razvijeni su brojni testovi na SARS-COV-2, kapaciteti molekularnih laboratorija višestroko su se povećali što ostavlja mogućnost u budućnosti za primjenu u prevneciji i dijagnosticii drugih zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, visrusni hepatitisi i infekcija HIV-om, istaknuo je prof. Mario Poljak, mikrobiolog iz Slovenije.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, stručnjaci poručuju kako je pravovremena informiranost i komunikacija s javnošću vrlo bitna kada je riječ o kriznoj situaciji.

Dobra komunikacijska strategija može pomoći u provedbi preventivnih mjera, poručio je prof. Alan Medić, Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo zadarske županije.

S obzirom da je jesen neizvjesna i ne zna se hoće li Hrvatska, ali i cijeli svijet ponovno se suočiti s pandemijom COVID-19 i visokom brojkom oboljelih, epidemiolozi poručuju kako je cjepivo i dalje jedina učinkovita zaštita od težih oblika zaraze ovim virusom.

Danas je ovo najlakši način na koji možete pokupiti COVID – izbjegavajte

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo