Zdravlje

Zdravlje

Cijepljenje protiv HPV-a bez naručivanja i najave povodom Svjetskog dana zdravlja

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Škole narodnog zdravalja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta (ŠNZ) u Zagrebu, djevojke i mladići u dobi do 25 godina mogu se bez naručivanja i najave cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) svake srijede od 16 do 20 sati u Školi narodnog zdravlja, Roclkefellerova 4, počevši od 6. travanja 2022. godine.

Cijepi se devetvalentnim cijepivom Gardasil 9. Cijepljenje protiv HPV-a je preporučljivo djevojčicama i djevojakama, dječacima i mladićima u ossmom razredu osnovne škole i mladima do 25 godina starosti radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Također, cijepljenje odraslih i djece u dobi od 5 i više godina protiv COVID-19 bez naručivanja i najave i nadalje će se provoditi istovremeno svake srijede od 16 do 20 sati u ŠNZ-u, Roclkefellerova 4 u Zagrebu. Za cijepljenje protiv COVID-19 bit će dostupna sva registrirana cjepiva u Hrvatskoj, uključujući Novavaxovo cjepivo Nuvaxovid, (proteinsko cjepivo).

Svi zainteresirani mogu se savjetovati s liječnikom specijalistom epidemiologije o cijepljenju protiv HPV-a, i o cijepljenju protiv COVID-19.

U srijedu, 6. travnja 2022. povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja građanima će se u suradnji HZJZ-a i ŠNZ-a s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV- a i virusnih hepatitisa (HUHIV) besplatno dijeliti edukativno informativni letci i brošure o prevenciji HPV-a i spolnom zdravlju i gdje će se zainteresirani moći savjetovati sa stručnjacima, a mladi educirati o odgovornom spolnom ponašanju i očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Aktivnosti cijepljenja mladih protiv HPV-a podržava i promotivno-preventivni programa “Zdravo sveučilište” Sveučilišta u Zagrebu, Odbor za zdravstvenu zaštitu. Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja glazbenik Anto Gelo održat će koncert popularne glazbe.

Više pročitajte ovdje.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo