Dan narcisa podsjeća na prevenciju i pomaže oboljelima od raka dojke - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dan narcisa podsjeća na prevenciju i pomaže oboljelima od raka dojke

Gotovo tri desetljeća tijekom prve proljetne subote obilježava se Dan narcisa, posvećen borbi protiv raka dojke

 

Dan narcisa spoj je javnozdravstvene kampanje i humanitarne akcije, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka i njezin sadašnji predsjednik prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke onkologije. Podsjeća se tako na važnost prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, iskazuje se podrška oboljelima, a prodajom i kupnjom narcisa na gradskim trgovima prikuplja se novac za prevenciju i rano detektiranje ove zloćudne bolesti. 

 Proljeće je, priroda se budi, simbolika je cvijeta narcisa da moramo biti uporni, snažni, jaki, izdržljivi i ići prema što boljim rezultatima kada je ova bolest u pitanju. Kampanjom koja se proteže na cijeli tjedan uoči samog Dana narcisa nastojimo mobilizirati i osvijestiti sugrađanke da je rak dojke svakidašnja pojava te da o tome moramo voditi brigu cijele godine. Počeli smo s osmim ciklusom aktivnog pozivanja žena na preventivne mamografije, u sklopu Nacionalnog programa za prevenciju raka dojke, kako bi se bolest otkrila u što ranijoj fazi, kada su uvjeti za izlječenje  maksimalni, govori dr. Nikola Kraljik, specijalist javnog zdravstva, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka za Osječko-baranjsku županiju i tajnik Gradske lige protiv raka Osijek.

Pojačano vam ispada kosa? Ove 4 jutarnje navike mogu biti uzrok 

Hrvati među najstarijima u Europi

Dodao je i kako je uz sve terapijske mogućnosti, kojih je sve više u Hrvatskoj, prisutan tzv. multidisciplinarni pristup u liječenju raka dojke, koji daje do 25 posto bolje rezultate. Za oboljele žene nakon potvrđene dijagnoze zadužen je multidisciplinarni tim koji određuje u kojem će pravcu krenuti terapija ovisno o tipu i stadiju karcinoma.

Idemo prema individualnom pristupu i upravo su zato rezultati povoljniji, govori nam dr. Nikola Kraljik

Naglasio je i kako je hrvatsko stanovništvo među najstarijima u Europi pa stoga i ne
čudi što se iz godine u godinu, zahvaljujući sve boljoj dijagnostici, otkriva veća brojka zloćudnih bolesti, kao što je rak dojke. Ako se on otkrije u najranijoj fazi, pa čak i ako ga se ne izliječi samim terapijskim postupcima, postići će se da postane kronična bolest s kojom se živi dalje idućih desetljeća pod stalnim kontrolama.

Sačuvali smo tako kvalitetu života pacijenta, ponovno mu dali zdravlje i vratili ga u zajednicu da uživa u svim blagodatima i svojim aktivnostima, živi i radi dalje kao da se ništa nije dogodilo, kaže dr. Kraljik.

10 savjeta liječnika koji će vam pomoći u borbi protiv šećerne bolesti

 

Edukacija je dio prevencije

Najviše je oboljelih u dobi između 50. i 69. godine pa se stoga, dodaje dr. Kraljik, u sklopu nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke upravo tu populaciju žena aktivno poziva na preglede svake dvije godine. No, postavlja se pitanje što je sa ženama koje su ispod ili iznad te dobne granice. Uz mamografske preglede svake dvije godine nacionalni program ima i edukativni cilj, a to je da žena tijekom ta dva desetljeća stekne rutinu i naviku odlaska na preglede pa se nastavi, u suradnji s obiteljskim liječnikom, kontrolirati svake dvije godine.

Dodatno se mora poraditi na razvijanju svijesti kod žena mlađih od 50 godina, koje još nisu uključene u nacionalni program, kako bi stvorile naviku odlaska na preventivne preglede. Pri tom je važna suradnja svih resursa u zdravstvu, ali i intersektorska, sa sustavom obrazovanja, kao i s poslodavcima, ističe dr. Kraljik.

Smrtnost u padu

Statistika pokazuje da je u 2020. godini zabilježeno 2869 novooboljelih žena, no smrtnost je u padu. Ukupno su preminule 722 osobe u 2021. od raka dojke u Hrvatskoj, a lani je život izgubilo 711 oboljelih. Dojka je i dalje vodeći rak u žena. Veliki promotor i zagovornik programa za rano otkrivanje raka dojke na nacionalnoj razini svakako je Mammae Osijek, Klub žena liječenih na dojci, koje iduće godine slave tri desetljeća postojanja. Mammae klub danonoćno radi na tom problemu, oboljelim ženama pruža psihosocijalnu podršku, a velika je njihova uloga i u fazi rehabilitacije, oporavka i vraćanja rehabilitiranih žena kao punopravnih članica u društvo. 

Od raka dojke obolijevaju i muškarci

Rak dojke ne pogađa samo žene, već sporadično i muškarce pa se sve više govori i o nužnosti afirmacije tog problema i kod muškaraca kako bi vodili brigu o svojim grudima. Dr. Kraljik kaže kako je karcinom dojke kod muškaraca, nažalost puno agresiivniji i to zato što muškarci pridaju tome manje pažnje pa kad ih otkriju tumori budu u uznapredovaloj fazi. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo