Pojačano vam ispada kosa? Ove 4 jutarnje navike mogu biti uzrok, otkriva liječnica - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Pojačano vam ispada kosa? Ove 4 jutarnje navike mogu biti uzrok, otkriva liječnica

shutterstock

Što trebamo raditi ujutro za zdravlje kose?

Vjerujemo da ste i sami svjesni činjenice da navike koje prakticirate nakon buđenja mogu imati utjecaj na ostatak dana. 

Možda ujutro meditirate, možda se dugo tuširate ili pripremate ukusan doručak. Što god je u pitanju, može odrediti cijeli dan. Isto se odnosi i na jutarnju njegu kože i kose. Ako želite zdravu, sjajnu i jaku kosu, a uvijek ju perete ujutro,  neke navike mogu negativno utjecati na nju, otkriva dr. Anju Methil, dermatologinja.

1. Sušite mokru kosu ručnikom 

Kada je kosa mokra, jako je osjetljiva pa će grubo trljanje ručnikom voditi do oštećenja i gubitka kose, a isto tako može odstraniti prirodna ulja koja se na njoj nalaze, navodi dr. Merhil. 

“Prejako trljanje kose ručnikom u tom osjetljivom stanju može uzrokovati i neposlušnu kosu, ali svakako izaziva stres i oštećenje Kada kosu operete prvo nježno iscijedite svu vodu koja je ostala ručnikom te ga ostavite na glavi kako bi upio ostatak tekućine. 

2. Koristite zagrijane aparate na mokroj kosi 

Sušenje kose fenom ili peglom za kosu ujutro može voditi do pojačanog oštećenja i tanjenja kose. 

Trener otkriva 3 jednostavne vježbe kojima ćete se riješiti opuštene i suhe kože na laktovima

“Visoke temperature će uništiti svu vlagu na kosi pa će ona ostati suha i bez sjaja. Uz to, trebate biti svjesni da će se tako suha kosa lakše lomiti i ispadati.”, navodi liječnica te savjetuje da nikako ne koristite jaku toplinu na mokru kosu ako želite spriječiti probleme. Dodaje kako umjesto fena ili pegle za kosu prvo dopustite kosi da se sama posuši 30-ak minuta, a onda možete bez grižnje savjesti koristiti fen. Nemojte ga držati blizu kose i prethodno nanesite preparate koji ju štite od topline. 

3. Voda kojom perete kosu je vruća 

Vruća voda će isušiti i tjeme te uništiti sva prirodna ulja i vlagu, navodi dr. Methil. “Vruća voda je uzrok slabljena korijena kose, ona će biti neposlušna, podložnija lomljenju, a u konačnici će doći do ispadanja.”, pojašnjava liječnica.

Vruća je voda zabranjena, naglašava, ali hladna voda isto tako jer neće pomoći pri uklanjanju masnoća i nečistoća s kose, a tjeme će ostati prljavo. Koristite mlaku vodu koja će pomoći pri otvaranju folikula kose, čišćenju i odstranjivanju viška masnoća, a kosa će biti sjajna i lako ćete napraviti frizuru kakvu želite. Savjet je i da prilikom ispiranja kose koristite nešto hladniju vodu kako bi kosa ostala sjajna. 

Imate više od 50 godina i kilogrami se samo nakupljaju? Ove su namirnice odgovorne za to – izbjegavajte

4. Kosu četkate odmah nakon pranja 

Iako je logično posegnuti za četkom nakon što ste oprali kosu, dr. Methil smatra kako je četkanje mokre kose jedan od glavnih uzorka pucanja i oštećenja kose. Mokra kosa je podložnija pucanju, a to će voditi do još jačeg ispadanja kose. Liječnica navodi kako su pore tjemena već otvorene kada perete kosu, što znači da je ona jako osjetljiva, a češljanjem ćete ju samo dodatno oštetiti. Sve to može voditi do pojačanog ispadanja kose. Dakle kada vam je kosa mokra, izbjegavajte grubo četkanje, pustite da se malo osuši sama a vi možete proces ubrzati tako da prethodno ručnikom odstranite višak vlage. 

Kao što koži treba hidratacija zimi, treba i kosi. Za hidrataciju kose nužno je hidrirati je izvana, ali i iznutra. Stoga, pobrinite se da pijete dovoljno tekućine svaki dan. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo