Zdravlje

Zdravlje

Dobre bakterije uz svaki antibiotik spriječit će neugodne nuspojave

Uzimanje antibiotika često prate bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, ponekad i mučnine i povraćanje. Tegobe će ublažiti probiotici

Uz kišu i pad temeperature dolazi povećan broj zdravstvenih problema zbog kojih sve češće posežemo za antibioticima.

Antibiotici uništavaju patgene mikroorganizme, ali i one koji su korisni za zdravlje čime narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore.

Treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne tegobe, kao što su bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, ponekad i mučnine i povraćanje. Tegobe će se ublažiti ili čak izbjeći uzimanjem proizvode s dobrim bakterijama.

Dobre bakterije – čuvari zdravlja

Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utječu na imunitet, probavu i opće zdravlje osobe, a kontroliraju i broj štetnih bakterija te tako čuvaju zdravlje domaćina. Interes za dobrim bakterijama popraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan učinak na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom djelovanju na organizam kod terapije antibioticima. Tijekom antibiotske terapije dobre bakterije su svakako korisne za uspostavljanje narušene ravnoteže crijevne mikroflore.

Da bi bile učinkovitije korisno ih je uzeti  jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata nakon antibiotika.

Snaga cinka i apigenina

Dva su sastojka koja uz dobre bakterije posebno pomažu narušenoj ravnoteži crijevne flore- cink i apigenin. Cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje te dodatnoo jača imunitet, a oporavak nakon dijareje čini bržim za čak 15%.

Cinkom poboljšava  apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprječava mogućnost dehidracije. Istovremeno, pomaže regeneraciju epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije. Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i dobrih bakterija smanjuje rizik od bolesti probavnog sustava, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sustav.

Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno djelovanje na stanice probavnog sustava.

Djeluje protuupalno i spazmolitski čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti te grčeva u crijevima što može biti korisno kod sindroma iritabilnog crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo