Zdravlje

Zdravlje

Dodaci prehrani s folnom kiselinom ne štite od polipa

Dodaci prehrani s folnom kiselinom i drugim oblicima vitamina B neće vas zaštititi od polipa debelog crijeva, glasi zaključak američkih istraživača.

Neka su istraživanja pokazala kako su osobe koje unose više vitamina (bilo putem prehrane, bilo dodacima prehrani) zaštićenije od raka debelog crijeva ili pak polipa, no sada stručnjaci tvrde kako na tu analizu mogu utjecati drugi prehrambeni učinci i stil života osobe.

Istraživači Sveučilišta Bringham i Ženske bolnice iz Bostona su podijelili 1470 žena prosječno starih 62 godine u dvije skupine: jedne su svakodnevno uzimale 2,5 miligrama folne kiseline, 50 miligrama vitamina B6 i jedan miligram vitamina B12, dok su druge uzimale placebo tablete. Sve su ispitanice prošle kolonoskopiju ili sigmoidoskopiju, kojima su potvrđeni polipi kod 255 ispitanica.

Ukupno je 24,3 posto ispitanica koje su uzimale dodatke prehrani razvilo polipe, kao i 24 posto ispitanica koje su uzimale placebo. Nedostatak zdravstvenih dobrobiti izostao je čak i kada su istraživači uzeli u obzir težinu pušački status, konzumaciju alkohola te tjelovježbu.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Polip je izraslina tkiva crijevne stjenke koja raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Oni mogu na crijevnoj sluznici rasti slično kao bradavice na koži.

Razlikuju se po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu debelog crijeva i rektumu (završnom) debelom crijevu. Osobe koje imaju polipe izložene su znatni većem riziku raka crijeva, te zahtijevaju operaciju kako bi se izrasline uklonile. U najvećoj se mjeri dijagnosticiraju sasvim slučajno.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo