Električna stimulacija ublažava bol!

ukocen vrat bol u vratu

Jednostavna, neinvazivna tehnika koja pruža nisku razinu električne stimulacije mozga, značajno olakšava bol, javlja najnovije izdanje časopisa Anesthesia & Analgesia. Riječ je o službenom časopisu Međunarodnog društva za proučavanje anestezije.

Potvrdili su to i rezultati najnovijeg istraživanja. Kako bi stvorili mala bolna područja na bedru sudionika istraživanja, znanstvenici su upotrijebili ultraljubičasto svjetlo. Ova tehnika predstavlja standardni postupak koji se koristi za testiranje djelovanja analgetika.

kTijekom spomenutog postupka, kroz elektrode postavljene oko glave bolesnika se isporučuje blaga električna struja. Ispitanike se testira s dvije različite stimulacijske frekvencije: 60 i 100 herza. Sudionici istraživanja osjećaju samo blage trnce tijekom električne stimulacije. Učinak smanjenja boli se procjenjuje pomoću senzornih testiranja.

Rezultati su pokazali da električna stimulacija značajno smanjuje bolni odgovor organizma. Međutim, pozitivan je učinak proizvela samo frekvencija od 60 herza, dok je ona od 100 Hz imala mali ili nikakav učinak na ublažavanje bolova.

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!