Zdravlje

Zdravlje

Escherichia coli – bakterija koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

Escherichia coli, ili skraćeno E. Coli, vrsta je bakterije iz roda Escherichia i porodice Enterobacteriaceae, a pripada u skupinu otpornih bakterija koja u tlu mogu preživjeti mjesecima, a u raznim vrstama namirnica lako se i brzo razmnožava.

Ukoliko E. Coli pronađe put iz crijeva u krvotok, te dalje u određene organe, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme u vidu upala, a u težim slučajevima mogu dovesti i do smrti.

Najčešće infekcije ovom bakterijom dogode se u mokraćnom sustravu, a prema nekim podatcima više od 90 posto svih nekompliciranih urinarnih infekcija uzrokuje upravo ova bakterija (tj. sojevi E. coli), a u 40-ak posto oboljelih infekcija se ponovi unutar 12. U liječenju infekcija mokraćnog sustava najčešće se koriste antibiotici.

Kako se čovjek može zaraziti E. Coli te koji su simptomi

Escherichijom coli se čovjek može zaraziti na ove načine:

  • preko izmeta domaćih životinja
  • preko povrća koje je gnojeno zaraženim izmetom, oprano ili zalijevano zaraženom vodom
  • preko mesa (najčešće se radi o nedovoljno pečenom mljevenom mesu) i salama
  • dodirom sa zaraženim životinjama ili ljudima
  • konzumiranjem nepasteriziranih sokova ili mlijeka
  • rjeđe preko zagađene bunarske vode te u nedezinficiranim bazenima

Simptomi zaraze ovise o tome u kojem se dijelu organizma bakterija nalazi , ako je došlo do upale, te koji je soj E. Coli uzrokovao probleme. No, najčešći su upravo ovi simptomi:

  • jaka bol u želucu i grčevi
  • povraćanje
  • proljev
  • krvava stolica

Synlab je više od “običnog” laboratorija

Synlab Hrvatska prvi je privatni medicinsko-biokemijski i mikrobiološki laboratorij u Hrvatskoj, osnovan 1995. godine, a pruža više od pruža od 4000 različitih laboratorijskih pretraga iz područja biokemije, hematologije, koagulacije i imunokemije.

Sve laboratorijske pretrage u biokemijskom laboratoriju rade se preporučenim metodama i na vrhunskim mjernim instrumentima.

Ako ste primijetili da vas muče neki od simptoma, s povjerenjem se obratite stručnjacima poliklinike Synlab gdje možete, uz standardne pretrage, napraviti testove na E.Coli iz stolice (bakteriološki) po cijeni od 200 kn, a moguće je napraviti i E. Coli 0157:H7 antigen test, cijena 230,00 kuna.

Foto: shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo