Evo što bore na licu govore o vašem zdravlju! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Evo što bore na licu govore o vašem zdravlju!

Foto: Shutterstock

Bore možete zamaskirati kozmetičkim proizvodima, ili ih jednostavno možete prihvatiti kao znak starenja – znak da ste proživjeli dug i zanimljiv život. No što one otkrivaju o stanju organizma?

Dobro znate da poneka brazdica na licu može odati da ste se puno smijali ili mrštili u životu, a druge mogu otkriti da ste previše vremena provodili na suncu. Ono što ne znate jest da bore mogu otkriti potencijalne bolesti koje bi vas trebale zabrinuti.

Obratite pažnju na sljedeće napomene:

* Rizik od osteoporoze

Vaša koža može zapravo biti uvid u stanje vaših kostiju, prema rezultatima studije provedene na sveučilištu Yale, kada su istraživači pregledali više od 1.000 ženskih osoba u kasnim 40-im i 50-im godinama koje su bile u prve tri godine menopauze i ustvrdili da one s najviše bora i najdubljim borama zapravo imaju nanižu gustoću kostiju. ” I kosa i koža dijele jednake gradivne blokove, grupu proteina poznatih kao kolagen, čije se djelovanje smanjuje kako starimo”, izjavio je autor studije dr. Lubna Pal, a prenosi Prevention.com

* Ugroženo zdravlje srca

Dijagonalne bore na području oko ušiju mogu upozoravati na bolesti srca. Ako je vjerovati istraživanjima, osobe sa borama na ovom području vrlo će vjerojatno pokazati znakove bolesti srca, za razliku od onih koji ih nemaju. Rezultati su ovo studije provedene 2012. godine u medicinskom centru u Los Angelesu. Jedna teorija govori da su ove bore uzrokovane kolapsom sitnih krvnih žila u području uha, što je pokazatelj promjena u krvnim žilama oko srca.

* Visoki krvni tlak

Žene koje izgledaju mlađe od svojih godina – što znači da imaju manje bora, vjerojatno imaju i nizak krvni tlak, prema studiji iz 2013. godine, provedenoj u Nizozemskoj.

* Pod stresom ste

Liječnici kažu kako stres uzrokuje najvidljivije bore. “Često mogu zaključiti u kakvom je stanju pacijent samo ako pogledam u njegovo lice”, ističe dermatologinja Janet Prystowsky iz New Yorka. Kada ste pod stresom, primijetit ćete kako mrštite čelo, što može dovesti do permanentnih dubokih bora na tom dijelu, ali njih ćete primijetiti i negdje drugdje. Kada ste pod stalnim stresom, vaše tijelo proizvodi nevjerojatne količine kortizola – hormona stresa, koji razgrađuje kolagen u vašoj koži.

Pročitajte kako preduhitriti bore jednostavnim trikovima!

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo