Fetalna operacija može izliječiti srčanu manu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Fetalna operacija može izliječiti srčanu manu

Dojenčad rođena s rijetkom srčanom manom, mogla bi imati veće izglede za preživljavanje ako se operacija “popravka” srca obavi za vrijeme bebinog boravka u maternici, objavili su istraživači Sveučilišta Harvard.

kHipoplastični sindrom lijevog srca se javlja kada je kod fetusa lijeva klijetka nedovoljno razvijena i srce ne može pumpati dovoljno krvi da bi održalo fetus na životu. Taj se sindrom javlja kod jednog od deset tisuća novorođenčadi i bez operacije na otvorenom srcu unutar tjedan dana, smrt je neizbježna. Čak i nakon operacije, djeca vode ograničene živote i potrebna im je bar jedna transplantacija srca, kažu istraživači.

“Koristeći novu proceduru, kod 30 posto fetusa (s tehnički uspješno izvedenom operacijom), rezultat je bila cirkulacija u objim klijetkama nakon rođenja,” rekao je dr. Doff B.McElhinney, s Harvarda.

Operacija uključuje uvođenje katetera kroz majčin trbuh u srce fetusa. Balon na kraju katetera proširuje aortski zalizak koji kontrolira protok krvi iz lijeve klijetke u aortu i dalje u tijelo, objasnio je McElhinney.

Roditelji čiji doktori misle da njihova beba ima hipoplastični sindrom lijevog srca, trebaju reagirati što prije kako bi pronašli bolnicu u kojoj bi se ta operacija mogla izvesti.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo