Zdravlje

Zdravlje

Filteri za vodu: Jesu li nam zaista potrebni?

Filteri za vodu prvenstveno su se koristili u industrijske svrhe, za pročišćavanje i navodnjavanje najčešće većih i složenijih kompleksa, no pojavom na tržištu kućanskih aparata postali su svima dostupni i tako polako uvedeni u kućanstva diljem svijeta i Hrvatske kao njihov sastavni dio.

Sustavi filtriranja vode dijele se na one koji kontroliraju i čiste svu vodu koja ulazi u dom, kao što je na primjer omekšivač vode, te one koji vodu filtriraju pri samoj konzumaciji. Takvi filteri se mogu instalirati u kućanske elemente poput sudopera, hladnjaka, pipe i tuša ili pak u boce i vrčeve.

Informiranje o kvaliteti vode kojom je dom opskrbljen polazišna je točka stvaranja kriterija za odabir filtera s pravim karakteristikama. Postoje različite vrste upotreba filtera za vodu, a najpopularniji su oni za uklanjanje teških metala i pesticida. „U hrvatskoj javnoj vodoopskrbi njih nema, a što je dokazano kroz istraživanja preko 10000 uzoraka državnog monitoringa, stoga filteri za vodu nisu potrebni“, tvrdi voditelj Odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Željko Dadić, dipl. inž. Javna vodoopskrba u Hrvatskoj je na visokoj razini kvalitete i nema potrebe za dodatnim pročišćavanjem vode u područjima njenog dosega.

Ukoliko su vas istraživanja uvjerila ili razuvjerila u potrebu za instaliranjem ili kupnjom filtera za vodu, činjenica je da služe kao učinkovita tehnologija čiji razvoj treba podržati jer postoje domovi i područja u kojima su od neprocjenjive važnosti. Dijelovi svijeta u kojima javna vodoopskrba pojam bliži znanstvenoj fantastici nego stvarnosti, proizvodi poput prijenosnih filtera u obliku slamke pravi su alat su za preživljavanje.

Janja Pilić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo