Zdravlje

Zdravlje

Gel bogat nano-vlaknima potiče rast nove hrskavice koljena

Američki su istraživači razvili novi gel bogat nano-vlaknima koji potiče rast hrskavice u zglobovima, potvrdili su rezultati nove studije.

Materijal ubrizgan u oštećeni zglob stimulira matične stanice koštane srži da proizvode prirodnu hrskavicu, bez potrebe za skupim faktori rasta, tvrde istraživači Sveučilišta Northwestern.

kBrojne osobe – uključujući amatere, profesionalne atletičare i starije osobe – imaju oštećenu hrskavicu. To može dovesti do bolova u zglobovima i gubitka fizičkih funkcija, a na kraju i do osteoartritisa.

“Hrskavica se kod odraslih osoba ne regenerira sama od sebe,” izjavio je glavni autori istraživanja dr. Ramille N. Shah.

Nanoskopski materijal potiče matične stanice koštane srži da proizvode kolagen tipa II i popravljaju oštećeni zglob, objasnili su istraživači. Kolagen tipa II je glavni protein zglobne hrskavice. Riječ je o glatkom, bijelom vezivnom tkivu koje pokriva krajeve kostiju na mjestu njihovog spajanja u zglob.

“Postupak pod imenom mikrofraktura obuhvaća „bušenje“ subhondralne kosti radi zamjene defekta hrskavice vezivnim tkivom. Tehnika započinje bušenjem male rupice u kosti smještenoj ispod oštećene hrskavice kako bi se stvorila nova zaliha krvi namijenjena stimuliranju rasta nove hrskavice”, izjavio je Shah.

Testiranja na životnjama su pokazala kako materijal proizveden nanoskopskim putem ima bolje rezultate od samog postupka mikrofrakture, objavili su znanstevnici.

Istraživanje je objavljeno u online izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo