Hematologinja upozorava na 6 važnih činjenica o anemiji koje sigurno niste znali - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Hematologinja upozorava na 6 važnih činjenica o anemiji koje sigurno niste znali

GettyImages

Anemija je česta pojava, a neke činjenice o njoj sigurno niste znali.

Anemija je jedna od najčešćih bolesti ili, bolje rečeno, bolesnih stanja u medicini. Može se pojaviti ili kao bolest ili, što je češće, javlja se uz brojne druge bolesti. Definiramo je kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita) u perifernoj krvi. Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim stanicama, hemoglobina koji služi kao glavni prenositelj kisika u krvi čija je razina u anemiji snižena.Valja naglasiti, da sve kronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije u Europi 19.3 posto djece u dobi od 6 do 59 mjeseci i 20.1 posto žena reproduktivne dobi ima anemiju, uglavnom blagu.

Kao i za većinu bolesti tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični čimbenici. Primjerice, osobe s kroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

Ovo je 6 činjenica koje niste znali o anemiji

1. Anemija je jedna od najčešćih bolesti u medicini koja pogađa oko 30 posto stanovništva, a preko 50 posto njih ima za uzrok nedostatak željeza.

2. Slabost, malaksalost, pospanost, omaglice, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima te lupanje srca su najčešći simptomi anemije.

3. Osobe s kroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

4. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom.

5. Ako ne paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12 , vegetarijanci i vegani češće su anemični zbog specifične prehrane.

Znojenje, neugodni mirisi u pubertetu i u menopauzi… Zašto se javljaju, mogu li se spriječiti?

6. Opterećenje željezom nastaje kada unos željeza premašuje mogućnosti fiziološke pohrane te se ono se nakuplja u tijelu (jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlijezdama), a tijekom godina skladišteno željezo može uzrokovati zatajenje tih organa i kronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca, pojasnila je prof. dr. sc. Antica Duletić – Načinović, dr. med., specijalistica hematologije.

Više o ovoj temi pročitajte u magazinu Ordinacija.hr, a potražite ga na kioscima sutra uz Večernji list.

Foto: Shuterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo