Zdravlje

Zdravlje

Herpes – spriječite ga na vrijeme

Shutterstock

Herpes na usnama viđamo u svim dobnim skupinama, uzročnik je virus herpes simplex (HSV-1) .Brojni su čimbenici koji mogu uvjetovati izbijanje herpesa.

U pojedinim slučajevima dominiraju unutarnji čimbenici kao vrućica, prisutnost drugih virusa, čimbenici koji oslabljuju imunološki sustav. Za neke osobe izlaganje ultraljubičastom zračenju može dovesti do pojave herpesa na usnama. Hladnoća, izloženost stresu, stomatološki zahvati ili alergijske reakcije na hranu, samo su neki od okidača bolesti.  

Preventivne mjere koje mogu pomoći 

Mjere prevencije mogu uvelike pomoći u suzbijanju pojave herpesa. Stoga je poželjno pridržavati se sljedeći mjera: 

  1. Izbjegavajte ljubljenje s osobama koje imaju vidljive znakove herpesa
  2. Ne dijelite predmete za osobnu higijenu
  3. Ne koristite pribor za hranjenje (čaše, šalice, pribor za jelo)
  4. Ruke perite redovito

Pravilna prehrana pomaže kod herpesa

Pravilnom prehranom možete pridonijeti skraćivanju duljine izbijanja herpesa. Obogatite jelovnik ribom, piletinom, jajima i krumpirom. Propolis i preparati propilasa (mast) također su se pokazali učinkovitim. Kao što je poznato, propolis je prirodni antioksidans koji pomože u borbi protiv infekcija i štiti imunološki sustav. Cink kao dodatak prehrani može smanjiti simptome i duljinu trajanja lezije na ustima.

Zašto nastaje groznica? 

Ljekovito bilje i herpes

Korištenje ljekovitog bilja u preventivne svrhe poznato je od davnina. Krema od matičnjaka može smanjiti crvenilo i otok u vrlo kratkom razdoblju. Preliminarni podaci vezani uz jednu od studija s aloja vera gelom pokazale su visoku učinkovitost u smanjivanju vanjskih simptoma. Uz navedeno nemojte zaboraviti na jednu od najboljih preventivnih mjera, a to je život sa što manje stresa, redovito i pravilno konzumiranje voća i povrća, dovoljno sna i redovitu fizičku aktivnost.

Afte – zašto nastaju i kako si možete pomoći

D. Š. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo