Zašto nastaje groznica?

Groznica herpes simplex virus usne žena djevojka shutterstock 514799962

Kada uđe u organizam, herpes simplex virus osaje tu trajno. Simptomi se mogu javljati i nekoliko puta godišnje, a moguće je i da se ne ponove.

Labijalni herpes, mjehuriće na usnama poznatije kao groznica, svi dovode u vezu s "padom imuniteta". Infekcija herpes simplex virusom, uzročnikom groznice, može proći i bez simptoma, no kad virus jednom uđe, cijeli život ostaje u ljudskom organizmu. 

Herpes simplex vrlo je zarazan, osim ljubljenjem zaražene osobe, može nastati i ako smo u doticaju s predmetima na kojima su virusi herpes simplexa. Uz pojavu lezija, tj. bolnih malih mjehurića, može doći i do simptoma kao što su bol u grlu, natečene limfne žlijezde... Mjehurić može biti vidljiv od dva do deset dana, a prije njegove pojave taj dio usne može svrbjeti ili peckati.  

Ponovno se može pojaviti na mjestu ulaska virusa, ili izbiti blizu njega, a aktiviraju ga neki provocirajući faktori. Među njima su i stres, smanjenje otpornosti organizma zbog neke druge bolesti, aktivira ga i povišena tjelesna temperatura, a kod žena ponekad i menstruacija. Uz to, čak i umor te opekline od sunca mogu biti aktivatori. 

Evo kako se prehranom možete riješiti stresa!

Dok spava i nije aktivan, od imunološkog sustava skriven je u živčanim stanicama. Iako je infekcija ovim virusom u većini slučajeva bezazlena, komplikacije mogu nastati ako se bolest proširi. 

Posebno je opasno ako se infekcija proširi na oči, kad može doći do oštećenja rožnice. Infekcija ovim virusom može biti vrlo opasna za bolesnike s AIDS-om, bolesnike koji primaju kemoterapiju ili radioterapiju te one koji koriste kortikosteroide. 

Dok postoji ranice, izbjegavajte ljubljenje! 

Sve što ste željeli znati o herpesu, a niste se usudili pitati!

Foto: Shutterstock

Snježana Črnjević

 Prati nas na Viber Public Chatu!