Zdravlje

Zdravlje

Imate djecu? Zaštićeniji ste od prehlada!

Naime istraživači Sveučilišta Carnegie Mellon iz Pittsburgha su ustanovili kako su roditelji u manjoj mjeri skloniji prehladama u odnosu na osobe koje nemaju djecu.

Analizirali su podatke gotovo 800 odraslih osoba iz tri prethodno provedene studije kojima je bio cilj ustanoviti kako stres i društveni faktori utječu na podložnost prehladi. U tim su studijama zdravi ispitanici uzimali kapi za nos koje su sadržavale rinovirus ili virus gripe.

Nakon što su tako izloženi virusima, ukupno je jedna trećina ispitanika razvila prehladu, a stručnjaci su se koncentrirali na uzroke bolje zaštićenosti od virusa.

Rezultati su pokazali manju stopu prehlade kod roditelja. Čak i kada su uzeli u obzir druge faktore rizika, istraživači su ustanovili kako su osobe koje imaju djecu 52 posto zaštićenije od prehlade. Dobre vijesti za sve koji se u ovo vrijeme brinu oko zaključnih ocjena svojih mališana.

Ova bi se spoznaja mogla objasniti boljim imunitetom, naime, djeca često obolijevaju s prehladama, a roditelji mogu razviti zaštitna protutijela na viruse koji uzrokuju prehlade. Također, zaštitni utjecaj roditeljstva povećao se s većim brojem djece u obitelji, iako su podaci za osobe s ttri ili više djeteta bili ograničeni.

Čak i oni roditelji koji nisu više živjeli sa svojim mališanima su imali zaštitni učinak protiv prehlade, pa čak i veći – 73 posto! Jedini su “izvisjeli“ mladi roditelji – oni stari između 18 i 23 godine, koji nisu bili ništa zaštićeniji od prehlade nego osobe bez djece.

Iako je odgajanje djece jedan od težih i odgovornijih “poslova”, koji
često zadaje glavobolje i iscrpljuje same roditelje, američki
istraživači Sveučilišta Bringham Young u Utahu su zaključili kako je ono
dobro za krvni tlak i stres.

“Dok briga o djeci uključuje gnjavažu, dobivanje
osjećaja značenja i smisla iz stresa je povezano s boljim zdravstvenim
rezultatima”, tvrdi čelnica istraživanja doktorica Julianne
Hold-Lunstad.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo