Zdravlje

Zdravlje

Izbjegavajte nošenje leća za vrijeme pandemije i prevenirajte širenje virusa

Shutterstock

Osim prijenosa putem nosa i ustiju, koronavirus se može prenijeti i preko očiju.

Čovjek zaražen koronavirusom prilikom kašljanja, kihanja ili govora, prenosi putem izbačenih kapljica zarazu. Udisanjem unosimo sitne kapljice aerosola s virusom u naše tijelo. Te kapljice zaraznog sadržaja mogu dospjeti i u naše oči. Zaraza se može proširiti i ako ste dirali oči, a prije toga predmete zaražene  virusom. Koronavirus može uzrokovati crvenilo oka (konjuktivitis) sa stvaranjem sekreta u oku, ili pojačanim suzenjem. Diranjem oka prstima, prenosi se iscjedak i suze, te je tako moguće prenijeti virus.

Za vrijeme trajanja pandemije, preporučuje se posjećivati oftalmologa samo u hitnim, ili neophodnim situacijama.

Na taj način se ograničava kontakt između doktora i pacijenta, a to je ključ u spriječavanju širenja koronavirusa. Preporučuje se odgoditi očne operacije.

 Nazovite svog oftalmologa u slijedećim situacijama:

  • Ukoliko je potrebno dati redovitu injekciju radi liječenja makularne degeneracije ili dijabetičkog makularnog edema.
  • Ako ste primjetili promjene u vidnoj oštrini, povećan broj mušica pred okom ili mrlje i iskrivljene crte pred okom kao i druge promjene u vidnom polju.
  • Nagli gubitak vida, ili gubitak dijela vidne oštrine
  • Ako se pojavila bol, glavobolja, crveno oko ili nagon na povraćanje, može se raditi o akutnom napadu glukoma, koja traži zbrinjavanje kod oftalmologa bez obzira na pandemiju koronavirusom.

Što ako nosite kontaktne leće?

Oni koji žele nositi kontaktne leće ne bi smjeli to činiti u doba pandemije koronavirusom, jer se putem prstiju, suza ili kapljica ako su zaražene, virus prenosi dalje. Nosioci kontaktnih leća dodiruju oči češće od drugih ljudi.

U vrijeme pandemije razmislite o nošenju dioptrijskih naočala. Zamjenom kontaktnih leća, naočalama, smanjuje se mogućnost iritacije oka, a same naočale predstavljaju barijeru za nesvjesno dodirivanje očiju.

Ukoliko ste prisiljeni nositi kontaktne leće, jer nemate odgovarajuće dioptrijske naočale ili je u ovo vrijeme teško doći do željenih naočala, najvažnije je uz dobru higijenu ruku, nastaviti s redovnim čišćenjem i dezinfekcijom leća kao i kutijice za čuvanje i dezinfekciju na način  kako vam je savjetovao vaš liječnik.

Dioptrijske ili sunčane naočale čine dodatnu zaštitu očiju i barijera su za prenošenje virusa putem aerosola.  Ipak, imajte na umu da one ne čine 100% zaštitu, jer se virus može provući kroz otvorene dijelove, sa strane gdje su naočale otvorene. Najbolju zaštitu daju zaštitne naočale, jer su u pravilu zatvorene sa svih strana. Inače ih često u svom radu koriste oni koji bruse, rade s kemikalijama u pogonima ili laboratorijima pa zaštitne naočale štite oko od mehaničkih ili kemijskih ozljeda.

Izbjegavajte trljanje očiju. Nekima je to navika, a neki to čine zbog alergije ili suhog oka. Na taj način ćete izbjeći ili smanjiti mogućnost prenošenja zaraze. Ako ipak morate to učiniti, učinite to s papirnatom maramicom, umjesto prstima. Nakon toga dobro operite ruke.
Oni koji redovito kapaju kapljice u oči, umjetne suze ili antiglaukomsku terapiju, znaju da trebaju oprati ruke sapunom i vodom, najbolje u trajanju od 20 sekundi prije i poslije ukapavanja kapljica.

Važno je često pranje ruku i izbjegavanje dodira oka prstima kao i pridržavanje uputa o distanci od minimum dva metra. Tako će i oči biti izložene manjoj mogućnosti prijenosa zaraze.

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo