Joga i vježbe istezanja smanjuju bol u leđima! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Joga i vježbe istezanja smanjuju bol u leđima!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da redovito prakticiranje joge i vježbe istezanja u jednakoj mjeri ublažavaju kroničnu bol donjeg dijela leđa i poboljšavaju funkciju kralježnice.

kStudija u kojoj je sudjelovalo 228 pacijenata s kroničnim bolovima u leđima je pokazala da redovito vježbanje joge efikasnije smanjuje kroničnu križobolju od raznih priručnika za samopomoć, ali ništa bolje od vježbi istezanja odnosno korektivne gimnastike.

Kako bi ustanovili je li joga efikasnija od konvencionalnih vježbi istezanja ili priručnika za samopomoć, znanstvenici su podijelili sudionike istraživanja u tri grupe. I dok je prva skupina 12 tjedana vježbala jogu, druga je grupa prakticirala vježbe istezanja. Treća je skupina ispitanika proučavala razne priručnike za samopomoć obogaćene informacijama o uzrocima boli u leđima i savjetima o vježbanju, promjenama životnih navika ublažavanju neugodnih simptoma.

“Rezultati našeg istraživanja su pokazali kako ne postoji ni statistički ni klinički značajna razlika između joge i vježbi istezanja. Obje fizičke aktivnosti jednako kvalitetno doprinose istezanju i jačanju leđnih mišića koji podupiru kralježnicu“, poručuju znanstvenici.

Rezultati
istraživanja su objavljeni u online izdanju Archives of Internal Medicine.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo