Kako čistite uši? Ovo su najčešće greške koje svi rade, a koje obavezno treba izbjegavati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako čistite uši? Ovo su najčešće greške koje svi rade, a koje obavezno treba izbjegavati

Shutterstock

Vosak je prirodni losion kože koji ubija određene tipove bakterija te štiti od rasta gljivica, tvrdi dr. Chernobilsky.

Uši se čiste same te je to jedini dio tijela na kojem koža raste u jednom smjeru te na taj način odnosi vosak i stanice kože u smjeru vanjskog uha, kaže dr. med. Boris Chernobilsky, otorinolaringolog.

Stoga, preporuča liječnik, pričekajte dok vosak ne dođe do vanjskog uha te ga pokupite mokrom tkaninom, a svakako izbjegavajte ove pogrešene metode čišćenja ušiju.

Muči vas šum u uhu? Riješite ga se pomoću ovih prirodnih načina!

1. UPOTREBA ŠTAPIĆA ZA UŠI

Svima je nama poznato kako uši ne bi trebali čistiti sa štapićima za uši, pa čak i na samom pakiranju stoji isto, ali svi to još uvijek radimo. No, nerijetko nismo ni svjesni koliko nam to problema može uzrokovati. 

Dr. Chernobilsky tako navodi kako štapići mogu dovesti do oštećenja slušnih koščica, oštećenja na koži, ali i na bubnjićima. 

S druge strane, mogu gurnuti vosak dublje u uho, a i sam vrh štapića može otpasti te ostati u slušnom kanalu. Ta situacija zahtijevat će posjet liječniku kako bi on otklonio dio. 

2. UPOTREBA ŠILJASTIH PREDMETA

“Ljudi su skloni pribjegavanju drastičnim mjerama čim osjete nelagodu, a kada se radi o nelagodi uha, nerijetko u uho guraju prste s dugim noktima, iglu i ključeve, recimo”, kazao je liječnik. 

No, ono što ne znaju je da se tim slučajem izlažu riziku od oštećenja kože uha te oštećenja unutarnjeg i vanjskog uha. 

3. ISPIRANJE UZ POMOĆ ŠPRICE

Liječnik tvrdi kako je ova metoda, ukoliko je ispravno provedena, izrazito sigurna, no ukoliko je provodite naslijepo, možete razviti infekciju “plivačkog uha”. Isto tako, oni koji imaju više voska u ušima oni su koji koriste slušalice, stetoskop ili bilo koji drugi uređaj koji često dolazi u doticaj s ušima, tvrdi liječnik. 

On također preporuča odlazak liječniku svakih nekoliko mjeseci kako bi se riješili voska, no preporuča i upotrebu sredstava koja možete kupiti u ljekarnoj, a koja omekšavaju vosak te ga dovlače na površinu uha. No, liječnik pritom upozorava da ova sredstva ne bi trebali koristiti oni koji imaju rane u ušima jer bi tada ovi omekšivači mogli izazvati bol. 

4. UPOTREBA TULJACA ZA ČIŠĆENJE UŠIJU

Tuljci za čišćenje ušiju funkcioniraju tako da se smještaju u uho, a toplina svijeće koja se drži u neposrednoj blizini, stvara vakuum efekt te privlači vosak. No, iako se kod nekih ta metoda pokazala izrazito korisna, znanost ju je opovrgnula, a liječnik navodi i kako je izrazito opasna. 

“Svjedočio sam traumatskim perforacijama bubnjića koje se nastale od ovog načina čišćenja ušiju, a nerijetko dovode i do opeklina jer se prilikom upotrebe tuljaka, ljudima zapali i kosa”, kazao je dr. Chernobilsky. 

Kada je boja voska razlog za uzbunu?

Vosak se može razlikovati bojom, teksturom i mirisom. Odredite boju i pogledajte što može značiti:

Zeleni vosak

Nemate se zbog čega brinuti jer ova boja nije simptom nikakvih oboljenja. Ako živite u gradu gdje je zrak zagađen i puno je smoga, boja voska zna poprimiti zelenu boju. 

Krvavi tragovi u vosku

Ako prijetite tragove krvi možda ste oštetili opnu bubnjića a u tom je slučaju on podložan upalama zbog kojih može nastradati i sluh. 

Smeđi vosak

Smatra se kako ova boja voska upućuje na to da ste proživjeli jako stresno razdoblje. Ako primijetite  smeđi vosak najbolje bi bilo uzeti par dana bolovanja te provjeriti je li se boja promijenila.

Bijeli vosak

Ovo upućuje na manjak vitamina u tijelu, posebno željeza i bakra. Savjetuje se konzumacija graška i zobene kaše koji sadrže velike količine ovih nutrijenata. 

Vosak neugodnog mirisa

Velike su šanse da se radi o infekciji uha. Ako imate osjećaj i da vam nešto “pucka” u uhu, svakako posjetite liječnika.

Vodenasti vosak

Normalan vosak je kompaktan, a ako primijetiti u njemu tekućinu vjerojatno se radi o početku infekcije. 

Crni vosak

Nema razloga za brigu, ali ako vas uho svrbi i to bez prestanka, posjetite liječnika jer se može raditi o gljivičnom oboljenju. 

Velike uši, plave oči, usko lice – što dijelovi tijela govore o vašoj osobnosti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo