Zdravlje

Zdravlje

Kako pobijediti bolove u leđima?

Svake se godine sve veći broj ljudi žali na bolove u kralježnici. Uzrok ove tegobe nije nepoznat – bolovi se najčešće javljaju uslijed radnji koje su nepovoljne za leđa.

Ako nosite teške predmete, činite to tako da što manje naprežete kralježnicu. Pri podizanju teških stvari uvijek savijte koljena, kako leđa ne bi patila, te predmete uvijek držite uz tijelo.

Ako pri vrtlarenju, igranju golfa, vježbanju, nošenju djeteta ili sjedenju u nepravilnom položaju, osjetite bol, radnju odmah prekinite.

bol u leđima 3Pazite na zglobove

Sakroilijakalni zglob je zglob između između križne i bočne kosti, a nalazi se ispod mišića stražnjice. Svakom ih se iznenadnom radnjom ili nespretnim naginjanjem naprijed može izbaciti iz položaja.

Na primjer, kada usisavate može doći do ove ozlijede. Čim osjetite bol, koja se pogoršava pri stajanju, legnite se i odmorite dok vam ne bude bolje. Masaža također može pomoći.

Kada i ako osjetite bol, ne morate nužno posjetiti liječnika. Leđa su kompleksna struktura, puna raznih zglobova, mišića i ligamenata te će liječnik teško otkriti što vas točno boli. Stručnjaci napominju da će bol, uzrokovana manjim mehaničkim povredama, nestati kroz desetak dana.

Tek se mali broj slučajeva bolova u leđima pripisuje iskakanju diskova iz ležišta ili nekim oblicima karcinoma.

Tablete ne mogu izliječiti bolove u leđima

Tablete protiv ovakve vrste bolova mogu eventualno ublažiti bol kod ozbiljnijih ozljeda, no ne ih i potpuno izliječiti.

Kada osjetite bol, prekinite radnju koju ste obavljali te pronađite položaj u kojem vam je najugodnije. Na bolno mjesto stavite topli oblog. Ako to ne pomogne, pokušajte s hladnim oblogom.

Možete popiti i tabletu paracetamola. Ako nakon 24 sata tableta nije djelovala, pokušajte s blagim protuupalnim analgetikom, kao što je ibuprofen (prije uzimanja pročitajte upute koja se nalaze u kutiji). Ako ste imali problema s čirevima, ne uzimajte protuupalne analgetike. Iznimno je važno da se i dalje krećete! Nepokretnost će samo pogoršati bol.

Maja Popović

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo