Zdravlje

Zdravlje

Kako se obraniti od krpelja, a kako ga izvaditi ako se već “zakvačio” za kožu?

Foto: Shutterstock

Krpeljni meningoencefalitis i lajmska borelioza (poznata i kao lajmska bolest) dvije su najčešće bolesti koje krpelji prenose u Hrvatskoj.

Pojavljuju se u kontinentalnom području između rijeke Save i Drave (u okolici Zagreba, Varaždina, Bjelovara, Koprivnice, Križevaca, Vinkovaca) te u okolici Slavonskoga Broda. Krpelja ima i u urbanom području grada Zagreba koje se prostire do podnožja Medvednice te na samoj Medvednici, a manje je žarište i na području Istre.

“Bolesti koje prenose krpelji nazivaju se bolestima žarišta jer se krpelji nalaze u određenim zonama. Ne mora se svatko tko je inficiran razboljeti, ali opasnost od zaraze povećava se višestrukim i čestim ubodima krpelja. Stoga se cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa preporučuje osobama koje zbog posla borave u prirodnim žarištima krpelja, kao i izletnicima, kamperima, planinarima, lovcima…”, kaže dr. Kruno Sokol, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.

Krpeljni meningoencefalitis

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest središnjeg živčanog sustava. Inkubacija bolesti uglavnom traje od 7 do 14 dana. U dvije trećine zaraženih osoba bolest se manifestira simptomima nalik gripi.

Ako se razvije upala moždanih ovojnica (meningitis), bolest obično počinje naglo, s visokom temperaturom, jakom glavoboljom, mučninom, kočenjem vrata i osjetljivošću na svjetlost. Upala moždanih ovojnica može prerasti u upalu mozga, a u najtežim slučajevima dolazi do poremećaja svijesti, prestanka disanja i smrti.

S obzirom na to da nema specifičnoga liječenja za krpeljni meningoencefalitis, nego se liječe simptomi, to više je korisno cijepljenje. Moguća je i tzv. pasivna zaštita nakon uboda krpelja.

Lajmska borelioza

Lajmska bolest je infekcija uzrokovana bakterijom Borreliom burgdoferi. Nakon uboda krpelja infekcija u čovjeka najčešće prolazi neprimjetno. U 70 do 80% osoba pojavljuje se 7 do 14 dana nakon uboda, kao prstenasto crvenilo na koži koje se s mjesta uboda postupno širi, dok sredina postaje sve bljeđa. Kožna promjena može biti bolna te praćena visokom temperaturom i povećanjem limfnih čvorova.

Nakon nekog vremena crvenilo spontano nestaje, pa ljudi misle da su i problemi nestali. No, nakon nekoliko tjedana bakterija se može proširiti krvlju u druge organe, osobito u mišićno-koštani sustav, srce, zglobove i živčani sustav.

Lajmska borelioza se liječi antibioticima koji su učinkoviti u prvoj fazi bolesti, pa je poželjno terapiju započeti što ranije kako bi se izbjegle komplikacije.

Zaštita od krpelja

  • Krpelji najčešće vrebaju u grmlju i visokoj travi, pa koristite šire i prohodnije staze.
  • Za boravka u prirodi preporučuje se odjeća dugih rukava i nogavica, izrađena od glatkih materijala za koje se krpelji teže prihvate. Također je poželjno da odjeća bude svjetlija kako bi krpelji bili uočljiviji.
  • Najbolje je nositi hlače dugih nogavica (uvucite ih u čarape), majice dugih rukava i zatvorenu obuću.
  • Pomažu i sredstva za odbijanje insekata (repelenti), ali budite svjesni da ne pružaju potpunu zaštitu. Repelenti ne djeluju prema načelu “što više, to bolje” pa se pridržavajte uputa za uporabu. Nema smisla nanositi ih u prekomjernim količinama ili ispod odjeće, nego samo na otkrivene dijelove tijela.
  • Po povratku kući istuširajte se, pregledajte cijelo tijelo (ne zaboravite vlasište) i operite odjeću. Naime, krpelj ne ubode odmah jer traži povoljno mjesto, pa može proći i nekoliko sati prije nego što zabije rilo.

Napadaju vas komarci, pčele, pauci… Imamo rješenje!

Vađenje krpelja

  • Ako ste uočili krpelja na koži, NE premazujte ga uljem ili alkoholom jer će se krpelj ugušiti te će osjećaj ugroženosti ili njegova iznenadna smrt prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine, a tako se lako prenosi zaraza.
  • Krpelja treba izvaditi pincetom – uhvatite ga što bliže tijelu i povucite jednim potezom prema van, bez gnječenja i okretanja. Najbolje je nositi medicinske rukavice.
  • Nakon vađenja najsigurnije je staviti krpelja u alkoholnu otopinu i nakon toga dezinficirati ruke.
  • U ljekarnama se mogu nabaviti pincete za uklanjanje krpelja, no ako niste sigurni kako ga ukloniti ili ga niste uspjeli ukloniti u potpunosti, otiđite liječniku.  

Znate li koje biljke komarci ne podnose?   

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo