Zdravlje

Zdravlje

Kako se zaštititi od koronavirusa kada točite gorivo na benzinskoj postaji?

Shutterstock 158881271

Na pištoljima za točenje goriva na pumpama mogu se nalaziti i virusi, stoga je iznimno važno poduzeti pravilne mjere zaštite

Unatoč socijalnom distanciranju pojedinci i dalje moraju autom na posao ili otići po hranu i lijekove. Za njih je neophodno zaustavljane i na benzinskim postajama, baš kao što nikako ne mogu izbjeći kontakt sa pištoljem za gorivo, koji može biti dom virusa koji se pak na takvim površinama može zadržati danima…

Kako se zaštititi na benziskoj postaji?

Stručnjaci sa portala Consumer Reports nude nekoliko savjeta kako pristupiti ovom problemu:

1. Nosite sa sobom rukavice za jednokratnu uporabu i koristite ih kad točite gorivo. Možete koristiti više papirnatih ručnika ako ste zaboravili rukavice. Važno je da nemate direktni doticaj i da bacite ono što ste koristili kao zaštitu.

Isto učinite prilikom plaćanja, prije dodirivanja novčanica, aparata za unošenje pina kartice ili radne plohe benzinske crpke koristite rukavice.

2. Skinite rukavice nakon svakog korištenja i bacite ih u smeće. Koristite gel za dezinfekciju kako bi bili sigurni da su vam ruke potpuno čiste. Možete pištolj za benzin prije korištenja očistiti dezinfekcijskim maramicama i tako biti sigurni da ne prenosite ništa na volan, ručke na vratima i interijer automobila.

Koju god metodu zaštite odabrali, najbolji je savjet da uvijek budete spremni za mogući kontakt s upitnim predmetima jer se ne mogu na svim crpkama oprati ruke vodom i sapunom.

Što smijete, a što nikako ne u slučaju pojave ovih 5 simptoma koronavirusa?

Glavni direktor neprofitnog instituta Fules smatra kako svi djelatnici na benzinskim postajama čine sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili kupce od mogućeg prijenosa zaraze čišćenjem i dezinficiranjem površina, ali to ne znači da se možemo opustiti.

Ako su kupci izrazito zabrinuti zbog dodirivanja pištolja za benzin, onda mogu uraditi ono što čine kada odlaze u trgovinu i obrisati sve površine koje moraju dirati dezinfekcijskim maramicama, pojašnjava Eichberger.

Iako nije potpuno jasno koliko se virusi zadržavaju na površinama poput kvake na vratima, Eike Steinmann, virolog koji se bavi proučavanjem životnog vijeka virusa iz Bohuma u Njemačkoj, kaže kako je to vjerojatno period od nekoliko dana, a najbolja je mjera zaštite higijena.

Kako ovlažiti zrak sad kad je to iznimno važno? Donosimo jednostavna i jeftina rješenja

Koronavirusi su „obučeni“ u zaštitni omot koji im pomaže da se vežu i zaraze ostale stanice, a pranjem će se taj omot uništiti i tako odstraniti virus.

Ponavljamo, dezinficirajte sve što dirate i dobro perite ruke!

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

“Zajedno za Zagreb”

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

“Hrvatska protiv koronavirusa”

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo