Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti proširenje vena?

Prevencijom se ne mogu ukloniti svi glavni uzroci koji su osnova bolesti poput primjerice
genetske predispozicije. No, dobra je vijest da se na neke od njih ipak može utjecati – bilo sprječavanjem, ublažavanjem posljedica, zaustavljanjem ili usporavanjem razvoja bolesti.

Preventivne mjere nema smisla provoditi samo neko vrijeme već stalno, jer je to jedini način da se uistinu sačuva zdravlje nogu.

lViše kretanja

Kretanje je vrlo važno. Tjelesna aktivnost najjednostavniji je način kojim se pospješuje povratni tijek krvi prema srcu i uklanja opasnost od zastoja krvi.

Elastične čarape

Nošenje elastičnih čarapa koristi kao preventivna mjera, ali i kao terapija proširenih vena kada kirurška intervencija nije neophodna.

Dovoljno vlakana

I prehrana je vrlo važna u prevenciji proširenih vena. Lako probavljiva i zdrava hrana pomaže da se izbjegne prekomjerna težina, koja je vrlo čest uzrok proširenih vena. Važno je, dakle, ograničiti unos šećera i masnoća (posebno životinjskog podrijetla) i svakodnevnu prehranu obogatiti vlaknima koja pomažu probavi.

Prirodni lijekovi

Protiv oticanja nogu navodno pomažu i neke biljke: divlji kesten, borovnica, crvena vinova loza, veprina i gingko biloba. Ima podataka da sastojci tog bilja jačaju stjenke krvnih žila i kapilara.

Izbjegavajte vrućinu

Prekomjerna toplina je neprijatelj vena: izbjegavajte tople kupke. Voda bi uvijek trebala biti mlaka, a ne kipuća. Dobro bi bilo nakon kupanja ili tuširanja nakratko noge istuširati hladnom vodom, masirajući ih odozdo prema gore, od gležnja prema bedru.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo