Zdravlje

Zdravlje

Kalcij i vitamin D su nerazdvojan par

Vitamin D igra važnu ulogu u apsorpciji kalcija, a time i zdravlju kostiju. On je ključ koji otključava vrata i dopušta kalciju da iz crijeva prijeđe u krvotok. Isto tako, u bubrezima, vitamin D potpomaže resorpciju kalcija koji bi u protivnom bio izlučen iz organizma.

Kalcij je od životne važnosti za ljudsko tijelo…

kTaj mineral osigurava snažne kosti, zdrave zube, stabilan krvotok i sprječava alergije. Na žalost, mnogi još ne znaju kako sam kalcij nije posebno učinkovit. Naime, kalcij može razviti puno djelovanje samo kad se unosi zajedno s vitaminom D. Uzima li se sam, organizam ponovno izluči oko 80 posto za samo nekoliko sati. Tek zajedničkim djelovanjem tih dvaju vitamina osigurava se da svaki miligram kalcija dospije u tjelesne stanice.

Kad manjka vitamina D…

Bez vitamina D tijelo apsorbira samo do 15 posto kalcija unesenog u organizam. Ostatak se odmah izlučuje kroz bubrege i crijeva. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju kako mnogim ljudima manjka vitamina D, za što postoji nekoliko razloga. Vitamin D se stvara u koži pri izravnom izlaganju sunčevoj svjetlosti. Proizvedena količina ovisi o dobu dana, godišnjem dobu, zemljopisnoj širini i pigmentaciji kože. Kako bi se zadovoljile potrebe tijela za vitaminom D, obično je dovoljno izložiti ruke i lice suncu na 10-15 minuta, dva do tri puta tjedno.

Prehrana i nadopune

Kako starimo, slabi sposobnost tijela za stvaranjem vitamina D putem kože. Najvažniji prehrambeni izvori su mliječni proizvodi obogaćeni tim vitaminom te žumance. Stručnjaci preporučuju dnevnu dozu između 400 do 800 IJ. Više od toga nije dopušteno bez preporuke liječnika jer prevelike doze mogu biti štetne.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo