Zdravlje

Zdravlje

Kardiolog tvrdi da su ovo najgore namirnice za srce – izbjegavajte!

Shutterstock

“Namirnice koje sadrže nutrijente su se pokazale kao dobre za kardiovaskularni sustav”, navodi dr. Ranaia Batayneh.

Omega-3 masnoće, kalij, kalcij, magnezij, vlakna i antioksidansi pripadaju tim kategorijama, pa su tako mediteranska prehrana i DASH dijeta najbolji izbori ako želite očuvati zdravlje srca. No koje to namirnice treba izbjegavati? Evo što kažu liječnici.

1. Procesuirano meso

Nutricionistica Suzzane Fisher navodi kako se ovakvi proizvodi trebaju izbjegavati jer sadrže natrijev nitrat, a upravo nitrati mogu povećati šanse da će doći do unutarnje upale, a kronična upala je direktno povezana s aterosklerozom, stanjem kada krvne žile postanu krute i sužavanju se.

2. Hot dog

Još jedna mesna prerađevina se nalazi na ovoj listi a mogu biti pune masnoća, pa čak i opcije na kojima stoji da sadrže manje  masnoća mogu biti pune soli. Važno za zdravlje srca i kod visokog krvnog tlaka izbjegavati namirnice koje su pune soli, tako navodi Batayneh.

3. Kupovno gotovo pile

Isto se odnosi i na ono privlačno pile s ražnja iz dućana, ali oni često sadrže previše soli i masnoća. Ispecite pile sami i pazite koliko soli dodajete.

Ovo je 6 grešaka koje sigurno ponavljate, a one sprečavaju mršavljenje

4. Kečap

Oni kupovni mogu biti puno šećera i soli. Kardiolog Juan Rivera navodi kako samo dvije male žličice ovog umaka sadrži oko 320 g natrija, 14 posto cjelokupnog dnevnog preporučenog unosa.

5. Sol

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko pet grama, što bi bila jedna čajna žličica, a maksimalan unos ograničava se na šest grama soli dnevno. Djeci je dovoljna mnogo manja količina soli pa čak jedan gram soli dnevno može biti dostatan za sve fiziološke potrebe malog organizma.

Zanimljivo je da se kroz kruh i pekarske proizvode u organizam dnevno unese oko 30 posto potrebne soli, a udjel se dodatno povećava ako su proizvodi posipani soli. Kuhinjska je sol jedan od glavnih uzroka povišenog krvnog tlaka, a u Hrvatskoj svaka treća osoba obolijeva od te bolesti. Još je niz bolesti koje se javljaju kao rezultat presoljavanja jela – od osteoporoze do karcinoma želuca. Uzimanje prekomjerne doze soli narušava zdravlje čovjeka, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, svakako bi trebale pripaziti na unos soli u organizam.

6. Maslac od kikirikija bez masnoća

Maslac od kikirikija je odličan izvor zdravih masnoća.”Ovaj proizvod, ali s malim udjelom masnoća, često sadrži jednako kalorija pa ustvari ovim potezom mijenjate masnoće za šećer”, navodi Fisher.

7. Žitarice sa šećerom

Ako se na pakiranju vaše omiljene namirnice za doručak nalazi natpis da sadrži 8 g šećera u jednoj porciji – preskočite za doručak. Prehrana puna šećera može biti velika prijetnja i uzrokovati pretilost, upale, povišen kolesterol ali i dijabetes, upozorava Batayneh.

8. Zamjene kravljem mlijeku

Nisu sva mlijeka jednaka, a ona koja su zamjenska zaslađena mlijeka isto tako nisu dobra opcija”; navodi Fisher. Ona savjetuje da, ako već tražite zamjenu, koristite nezaslađena mlijeka, poput onog od badema.

Što liječnik jede svakog dana za bolju ravnotežu šećera u krvi, a nikada nije gladan?

9. Voćni smoothie

“Ono što vam se čini kao zdrava opcija za doručak, jer sadrži voće, možda nije tako zdrava, a to ćete i sami shvatiti ako izračunate koliko grama šećera ustvari konzumirate”, navodi Fisher. Osim što možete staviti previše voća, gubi se dosta dobrobiti cijeđenjem soka, poput količine vlakana.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo