Zdravlje

Zdravlje

Kava, avokado, mliječni proizvodi… Namirnice koje je bolje izbjegavati za zdravlje bubrega

Shutterstock

Svi znamo da sol šteti zdravlju cijelog organizma, a posebno bubrega. No, sol nije jedina štetna namirnica koju je potrebno izbjegavati ako ne želite utjecati negativno na zdravlje ovog važnog organa.

Bubrezi obavljaju težak posao. Filtriranje i izbacivanje štetnih tvari iz organizma je samo početak… Kako bi učinili sve potrebno da zaštitimo njihovo zdravlje, izbjegavajte ove namirnice

Orašasti plodovi 

Ako ste skloni bubrežnim kamencima, ovo nisu namirnice za vas. Sadrže kategoriju minerala koji se nazivaju oksalati, a pronalaze se u najčešćem obliku kamenca. Ako ste ikad imali kamence, izbjegavajte ove plodove.

Pojava bubrežnih kamenaca jedna je od najučestalijih bolesti urinarnog trakta, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se kod muškaraca. U rizičnu skupinu pripadaju osobe od 20 do 40 godina, a kada se jednom bubrežni kamenac pojavi, postoji veća šansa da će do bolesti ponovno doći.

Postoji 16 loših navika koje većina ljudi ima na poslu i zbog njih ne uspijevaju smršaviti

Avokado

Avokado NE! Ova kremasta i slasna namirnica nas je naučila da je dobro jesti određene masnoće. No on sadrži i visok udio kalija, koji kontrolira tekućinu, razinu elektrolita i pH razinu. Bubrezi se oslanjaju na potrebnu ravnotežu kalija u organizmu kako bi odradili svoj posao dobro. Previše kalija nikako nije dobro za rad bubrega. 

Kava

Ovo je dosta oštra zabrana, ako ste ljubitelj kave ili čaja. Energetski i gazirani napici čine jednaku štetu ako imate problema s bubrezima. Istraživanja potvrđuju kako dugotrajno uživanje u kofeinu može pogoršati kronične bubrežne bolesti te povećati rizik od nastanka kamenaca. 

Mliječni proizvodi

Mliječni su proizvodi slični životinjskim proteinima, koje također nije pametno jesti ako imate problema, te pretjerana konzumacija može potaknuti izlučivanje kalcija putem mokraće, što je povezano s većim stvaranjem bubrežnog kamenca. 

Ako želite biti zdravi, iz kuće odmah bacite ovih 10 predmeta!

Umjetni zaslađivači

Ako koriste umjetne zaslađivače jer želite izbjeći šećer, organizmu ne činite nikakvu uslugu. Iako se mišljenja razlikuju, do danas su studije pokazale kako dugotrajna konzumacija dva gazirana napitka u danu može utjecati na smanjenje funkcije bubrega. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo