Zdravlje

Zdravlje

Komora sestara: U timu 2 hitne pomoći moraju biti visokoobrazovane sestre i tehničari

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Medicinske sestre i tehničari u timu 2 hitne pomoći moraju imati visoko specijalističko obrazovanje, stajalište je Hrvatske komore medicinskih sestara.

U svojem priopćenju ta Komora navodi i da su prije nekoliko mjeseci pokrenuli izradu dokumenta koji definira nužne kompetencije sestara i tehničara.

Hrvatska komora medicinskih sestara stoga je prije nekoliko mjeseci pokrenula izradu dokumenta s nužnim kompetencijama medicinskih sestara i tehničara i s predloženim razinama obrazovanja za rad u hitnoj medicinskoj pomoći, naglašava Slava Šepec, predsjednica Komore, tijela koje će Ministarstvu zdravstva najesen predati navedeni dokument.

Nužno je, naveli su iz Komore, mijenjati zakone i podzakonske propise kako bi se osiguralo da visoko specijalističko obrazovanje imaju sestre i tehničari tima 2.

Kancerofobija – kako se riješiti straha od raka

Postojeći zakonski propisi određuju da jedino liječnici smiju ordinirati terapiju i da medicinske sestre ne smiju primijeniti terapiju bez naloga liječnika. Na temelju europskih trendova u hitnom zbrinjavanju pacijenata, često se spominju paramedici. U Engleskoj i Irskoj ovaj posao obavljaju vrhunski obrazovane medicinske sestre i tehničari ili liječnici, što znači najmanje tri ili četiri godine studija na visokim učilištima i specifične edukacije iz područja hitne medicine.

Takav sustav obrazovanja omogućuje i ordiniranje neophodne terapije lijekovima – stoji u priopćenju uz napomenu da se i u Njemačkoj paramedici obrazuju tri godine.

Bole vas leđa? Ovo su najjednostavniji načini za olakšavanje boli

Visokoobrazovane medicinske sestre i tehničari, s dobrom edukacijom iz hitne medicine, ono su za što se zalažu iz ove Komore. Članovi Komore izrazili su sućut obitelji Mattea Ružića, mladića koji je preminuo u Zaprešiću i čija je smrt otvorila raspravu o nizu problema o stanju službe hitne pomoći u Hrvatskoj.

Veliko istraživanje otkriva kako omega – 3 dodaci prehrani neće čuvati zdravlje srca

Ivana Rimac Lesički

Foto: Pixsell, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo