Zdravlje

Zdravlje

Kreativni u pandemiji: Maska s jadranskom soli za dodatnu zaštitu sluznice

„Diši morski zrak“ maska posebna je novost na tržištu!

Riječ je o specijaliziranoj maski s jadranskom soli čiju posebnost čini sol koja se dobije iz jednog od najčišćih svjetskih mora, našeg Jadranskog mora. U vrijeme kada je svijet, zbog pandemije koronavirusa, preplavljen raznim zaštitnim maskama ova jedinstvena maska dodatno štiti organizam od onečišćenog zraka blagotvornim učinkom morske soli.

Glavna uloga dišnog sustava je opskrba stanica tkiva kisikom i oslobađanje tijela od ugljičnog dioksida koji je toksični proizvod metabolizma. Očuvana funkcija dišnog sustava je jedan od temelja zdravlja organizma. Dišni sustav mora očuvati svoju nježnu strukturu koja je neophodna za pravilnu funkciju od neposrednog doticaja sa štetnim tvarima iz okoliša kao što su zagađivači zraka, infektivni čimbenici i alergeni. Zbog toga je dišni sustav opskrbljen s nekoliko stupnjeva pročišćavanja i filtriranja udahnutog zraka od nosa pa sve do dišnih putova. Na žalost, ti sustavi pročišćavanja su dizajnirani za znatno manja opterećenja od onih kojim je dišni sustav danas izložen zbog sve većeg zagađenja zraka i pojave novih infektivnih agenasa. Zbog toga se u svijetu povećava broj respiratornih bolesti i one predstavljaju važan zdravstveni problem povezan sa značajnim pobolijevanjem i smrtnošću.

Činjenica da onečišćenje zraka može uzrokovati ozbiljne štetne učinke na zdravlje uočena je u ranim godinama 20. stoljeća. S tim problemom se susrećemo i danas kada promet vozila i industrija u još većoj mjeri emitiraju razne toksične tvari, uključujući čestice, ugljični monoksid, sumporni dioksid i dušikov dioksid. Urbane atmosfere u modernim gradovima nose karakteristične smjese onečišćenja česticama koje potencijalno mogu pogoršati stanje bolesnika s kroničnim kardio – respiratornim problemima.

Glavni predstavnici bolesti dišnog sustava su astma i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). Obje su bolesti povezane s izloženošću štetnim česticama koje udišemo i koje uzrokuju oštećenje pluća uz sužavanje dišnih putova i ograničenje protoka zraka. Osnovni korak u prevenciji i liječenju tih bolesti je izbjegavanje unošenja alergena, zaraznih čestica i štetnih tvari i plinova udahnutim zrakom.

Nošenje maske za lice jednostavna je i praktična intervencija za smanjenje izloženosti pojedinaca česticama zagađenja zraka i kod osjetljivih ljudi poboljšava zdravstvene ishode. Ispitivanja potvrđuju da upotreba maske za lice u zagađenim gradovima može učinkovito smanjiti izloženost pojedinaca zagađenju zraka i smanjiti rizik nastanka upalnih procesa u dišnom sustavu i pridruženi kardio – respiratorni rizik.

Mehaničko filtriranje zraka može odstraniti veće čestice, ali ne može u potpunosti spriječiti ulazak infektivnih uzročnika te je u potpunosti nedjelotvorno protiv štetnih para i plinova. Zbog toga se u filtere za pročišćavanje zraka moraju dodavati različite aktivne tvari koje rješavaju te probleme.

„Diši morski zrak“ maska sadrži zrnca čiste jadranske morske soli. Unošenje iona morske soli djeluje povoljno na sluznicu dišnog sustava održavajući njenu vlažnost i zaštitni učinak.

Zbog toga je „Diši morski zrak“ maska namijenjena svima onima koji žele dodatno zaštititi svoj dišni sustav od štetnih čestica i bioloških agenasa uz povoljni zaštitni učinak udisanja pročišćenog zraka obogaćenog česticama morske soli.

Ako vas zanima i cijena ovog zanimljivog proizvoda, ona je 63 kune za jedno pakiranje s 3 maske.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo