Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

Foto: Shutterstock

Svaki pacijent ima uvijek pravo tražiti drugo mišljenje liječnika o dijagnozi i načinu liječenja.

Jeste li se ikad našli u situaciji da želite i drugo mišljenje liječnika, a ne znate kako do njega i čemu će doprinijeti? 

U razgovoru s prof. dr. sc. Damirom Eljugum, dr. med., specijalistom ginekologije i porodništva, subspecijalistom ginekološke onkologije saznajemo zašto je drugo mišljenje važno i tko ga daje.

“Svaki liječnik koji ima licencu HLK za samostalan rad i skrbi o svojim pacijentim ima pravo zatražiti drugo mišljenje kada nije siguran da na osnovu simptomatologije i svih učinjenih suvremenih laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga postaviti ispravnu dijagnozu bolesti. Tada mudri liječnik pozove u pomoć kolegu za kojega drži da je kompetentniji i preporuči pacijentu 1-2 eksperta da s uputnicom ode po drugo mišljenje. Dotični kolega obično postavi dijagnozu. Dogodi se da i dotični ekspert nije siguran jer diferencijalno dijagnostički može biti nekoliko mogućih dijagnoza pa u tom slučaju treba sazvati konzilij koji analizira sve moguće parametre i gotovo uvijek presudi i postavi dijagnozu. Napisao sam gotovo uvijek, a ne uvijek jer je u mojoj kliničkoj praksi bilo je primjera da smo mišljenje zatražili i od ekspertnih konzilija u čuvenim klinikama u inozemstvu.” ističe prof. Eljuga te naglašava kako je drugo mišljenje važno u svim slučajevima nedoumice.

Čemu pridonosi drugo mišljenje? 

Jednostavno rečeno, bez ispravne dijagnoze nema ispravna i učinkovita liječenja. Iako svi pacijenti imaju pravo na drugo mišljenje, često ga se ustručavaju tražiti, a ono predstavlja ekspertno nepristrano drugo mišljenje liječnika specijaliste ili subspecijaliste ako i pacijent nije u potpunosti zadovoljan načinom prijašnjeg liječenja, postavljenom dijagnozom ili samo želi potvrdu prethodnog nalaza.

Kod drugog mišljenja (ili trećeg) uvijek treba na prvom mjestu učiniti klinički pregled pacijenta, a tek onda čitati fascikle nalaza. Užasavam se kada neki mladi liječnici čitaju samo nalaze i na osnovi njih, a da nisu vidjeli i pregledali pacijenta, daju “mjerodavna mišljenja tj. dijagnozu”. Primjerice, u našoj Poliklinici imamo ekspertne timove za drugo mišljenje koji su sve više traženi iz  područja onkologije, plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, ginekologije i porodništva” zaključuje prof. Eljuga. 

Merkur osiguranje kao inovator i pionir u osiguranju u Republici Hrvatskoj sada, temeljeno na najboljim iskustvima i željama korisnika, predstavlja health4me Premium te omogućava korištenje usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama, bez dugog čekanja na termin, a po vrlo pristupačnoj cijeni.

Ako niste sigurni u dijagnozu, prema preporuci liječnika možete koristiti zdravstvene usluge do ugovorenog limita u privatnim ustanovama što je često najbolje rješenje jer ćete izbjeći čekanja, a pokriće vrijedi u cijelom svijetu. Osnovno pokriće programa health4me Premium, Merkur osiguranja brine se da sve prođe jednostavno i brzo kako bi se bolest na vrijeme dijagnosticirali od strane najboljih specijalista iz medicinskih ustanova i započeli s liječenjem.

Policu health4me Premium moguće je dopuniti  paketima zdravlje – naknada u slučaju odlaska na određene kirurške operacije i kreiranje željenog “džeparca“ za svaki dan boravka u bolnici te nezgoda – dodatna sigurnost u slučaju neočekivanih događaja.  

Ovisno o željama klijenta, omogućeno je ugovaranje ekskluzivnog fit4life preventivnog programa i bolničkog apartmanskog smještaja. Opcionalno, u ponudi je ugovaranje dodatnih paketa na istoj polici: zdravlje (omogućuje naknade u slučaju odlaska na određene kirurške zahvate i kreiranje željenog “džeparca” za svaki dan boravka u bolnici) te nezgoda (nudi dodatnu sigurnost u slučaju neočekivanih događaja).

Sve o ponudama Merkur osiguranja saznajte na www.merkur.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo