Zdravlje

Zdravlje

Lijekovi protiv porođajnih bolova otežavaju dojenje

Lijekovi koje žene već po tradiciji dobivaju tijekom poroda u bolnici, mogu otežavati dojenje. Potvrdili su to rezultati istraživanja provedenog na britanskom Sveučilištu Swansea.

k“Brojne žene ne dobivaju dovoljno informacija o lijekovima koje će, ako se pokaže potreba, dobiti tijekom poroda. Dame s malim rizikom za krvarenje možda ne bi niti trebale uzimati te lijekove. Važno je da buduće majke postanu svjesne svih rizika, kako bi mogle dati svoj pristanak prije no što započnu trudovi”, izjavila je Rosemary Dodds iz britanske Nacionalne zaklade za porode.

Istraživači su otkrili kako je kod žena koje su primile ili oxytocin ili ergometrin postojala manja vjerojatnost da će početi dojiti unutar 48 sati nakon poroda, od žena kojima nisu davani lijekovi.

Oxytocin i ergometrin se daju ženama kako bi se smanjio rizik od postporođajnog krvarenja, čak i kad je rizik sam po sebi nizak. Oxytocin se također koristi za poticanje trudova.

Istraživači su nagovijestili kako, osim lijekova za ublažavanje porođajnih bolova, i sredstva za preveniranje krvarenja mogu utjecati na proizvodnju mlijeka. Dojenje time postaje otežano što mlade majke baca u očaj. 

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo