Zdravlje

Zdravlje

Lijekovi za razrjeđivanje krvi mogu uzrokovati oštećenja kože

Heparin, često korišteni lijek za razrjeđivanje krvi, može uzrokovati oštećenja kože. Iako su u većini slučajeva bezopasna, oštećenja kod nekih osoba mogu upućivati na stanje opasno po zdravlje, pokazali su rezultati istraživanja.

Znanstvenici su ispitali 320 osoba koje su primile injekcije heparina u jednoj njemačkoj bolnici. Kod 7.5 posto osoba je došlo do razvitka oštećenja kože zbog primjenjene terapije. Stručnjaci navode kako ih je iznenadio visoki postotak oštećenja jer su očekivali da će se nuspojave razviti samo kod 2 posto osoba.

Istraživači su otkrili da su se oštećenja, u većini slučajeva, pojavila kao rezultat alergijske reakcije. Također napominju kako je veća vjerojatnost da će se reakcija pojaviti kod žena i to zbog tri faktora – trudnoće, pretilosti i dugotrajne upotrebe heparin.

Autori studije sugeriraju liječnicima da budu svjesni moguće pojave oštećenja na koži. Ona mogu biti znak ozbiljnog stanja pod nazivom “heparinom inducirana trombocitopenija”, tijekom kojeg se smanjuje broj trombocita u krvi.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo