Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su osobe koje konzumiraju preslanu prehranu, sklonije bubrežnim kamencima i osteoporozi. Zašto je tome tako? Stručnjaci su otkrili da natrij, tijekom izlaska iz organizma, sa sobom odnosi i kalcij koje je neophodan za zdrave kosti.
Uzimanje prekomjerne doze soli narušava zdravlje čovjeka, oštećuje bubrege,
povisuje krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, svakako bi
trebale pripaziti na unos soli u organizam.
“Kuhinjska je sol jedan od glavnih uzroka povišenog krvnog tlaka, a u Hrvatskoj svaka treća osoba obolijeva od te bolesti. Stoga i ne čudi
što od srčano-žilnih bolesti i moždanog udara u Hrvatskoj umire 52 posto ljudi.
Još je niz bolesti koje se javljaju kao rezultat presoljavanja jela – od
osteoporoze do karcinoma želuca”, naglašavaju domaći stručnjaci.
Prema preporukama Svjetske zdravstvene
organizacije (WHO), dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko pet
grama, što bi bila jedna čajna žličica, a maksimalan unos ograničava se na šest
grama soli dnevno. Djeci je dovoljna mnogo manja količina soli pa čak 1 g soli dnevno može biti
dostatan za sve fiziološke potrebe malog organizma.
K. R.