Zdravlje

Zdravlje

Magnetne narukvice ne pomažu kod reumatoidnog artritisa

Bakrene i magnetne narukvice ne mogu ublažiti bolove i oticanje izazvano reumatoidnim artritisom, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Reumatoidni artritis kronična je bolest bez lijeka. Određenim porehrambenim navikama, redovitim vježbanjem i radom “na sebi“, ona se može držati pod kontrolom, ali se ne može izliječiti, s obzirom na to da je riječ o autoimunoj bolesti. Uz konzumaciju analgetika, mnogi posežu za bakrenim ili magnetnim narukvicama, no djeluju li one zapravo?

Istraživači Sveučilišta New York tvrde kako je riječ o “porezu na maglu“. U svoju su studiju uključili 70 pacijenata s aktivnim simptomima reumatoidnog artritisa koji su nosili jedan od pet različitih uređaja kroz razdoblje od pet mjeseci. Redovito su izvještavali o boli koju su osjećali, stupnju tjelesne ograničnenosti i korištenju lijekova, a također su davali uzorke krvi kako bi se nadziralo stanje upale u njihovom tijelu.

I magnetna i bakrena narukvica nisu uspjele u ublažavanju bolova izazvanim reumatoidnim artritisom, tj. nisu bile ništa značajnije od placebo narukvica.

“Šteta je što takvi uređaju nemaju nikakve stvarne dobrobiti. Toliko su jednostavni i u pravilu su sigurni za uporabu. No, ova nam je studija pokazala kako bi bilo bolje da osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa štede svoj novac ili da ga potroše na druge komplementarne intervencije, poput ribljeg ulja u prehrani, koje imaju dokaze o svojoj učinkovitosti“, objasnio je Stewart Richmond, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu PLOS ONE.

Prema njemu, ovakve narukvice su na dobrom glasu zbog dva razloga: pružaju placebo učinak pacijentima koji vjeruju u njih, a obično se nose za vrijeme razbuktavanja reumatoidnog artritisa, a kako se njihovi simptomi prirodno povuku s vremenom, to drže rezultatom učinka narukvice ili pojasa.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo