Male promjene su dovoljne za život bez boli - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Male promjene su dovoljne za život bez boli

Nije potrebno promijeniti sve životne navike kako biste živjeli dugo i bili zdravi! Samo male promjene mogu spriječiti razvoj raznih bolesti.

Osjećajte se dobro od jutra do mraka uz pravilan izbor namirnica, redovite liječničke preglede i pravilnu higijenu!

Zdravi od jutra!

Sutra u jutro skuhajte kavu ili čaj bez šećera i to će biti odličan početak! Danas je teško zaobići šećer jer se nalazi u gotovo svim proizvodima, no ako sami pripremate svoje obroke, lako ćete izbjeći tu zamku. Umjesto žitarica, doručkujte jaja ili povrće te namirnica koje su bogate antioksidantima poput borovnica, brusnica, malina, kupina. Ovakav doručak osigurava zaštitu od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Čistoća je pola zdravlja

Nakon doručka ne zanemarite oralnu higijenu! Odaberite idealnu četkicu i perite zube redovito! Bila ona klasična ili električna – mjenjate ju svaka tri mjeseca iako ne izgleda istrošena. Higijena usne šupljine vas štiti od zubnih naslaga i ostalih pojava koje vode do karijesa. Četkicu držite što dalje od školjke kako bakterije ne bi dospjele u vaša usta. Nakon što se oprali zube ne stavljajte na nju poklopac kako ne bi ostala vlažna, što pogoduje bržem širenju bakterija.

Crni čaj

Neka ispijanje crnog čaja postane dio vaše dnevne rutine! Znanstvena istraživanja provedena u Singapuru sugeriraju da pijenje crnog čaja značajno umanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti i to za čak 71 posto.Sve više studija pokazuje da dnevno konzumiranje tri ili više šalica crnog čaja zasigurno smanjuje rizik od bolesti srca. Što se tiče karcinoma, osteoporoze i karijesa, postoje naznake o blagotvornom učinku , ali dokazi nisu dovoljno jaki. On će uz to održava kardiovaskularno zdravlje, jačati imunološki sistem i pojačati koncentraciju! U crni čaj nemojte dodavati šećer i mlijeko.

Neka vaš svaki obrok bude zdrav!

Crveno je zdravo! Jedite papriku, paradajz, čili…. Rajčica sadrži najviše likopena koja joj daju boju, a istraživanja potvrđuju da je upravo likopen najjači antioksidant iz skupine karotenoida. Likopen ima jedinstvenu sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo