Zdravlje

Zdravlje

Manjak željeza povisuje rizik od krvnih ugrušaka

Pazite na svoju razinu željeza kako biste smanjili svoj rizik od krvnih ugrušaka, savjetuju britanski stručnjaci.

Osobe s nižom razinom željeza u krvi izložene su povećanom riziku od krvnih ugrušaka, zaključak je stručnjaka Nacionalnog instituta za srce i pluća Imperial Collegea u Londonu. Oni su proučavali pacijente s nasljednom hemoragijskom teleangiektazijom, najčešćom nasljednom bolesti krvnih žila koju karakteriziraju nenormalno građene krvne žile. Manifestira se spontanim krvarenjem iz sitnih žila, obično na koži lica, vrhovima prstiju, sluznici nosa, usnama, jeziku i sl.

Ustanovili su kako su ovi pacijenti izloženi većem riziku od razvijanja krvnih ugrušaka, no nisu imali niti jedan od poznatih faktora rizika.

Britanski je tim analizirao krv gotovo 610 pacijenata s nasljednom hemoragijskom teleangiektazijom kako bi sagledao razlike između pacijenata koji su imali krvne ugruške i onih koji nisu. Razina željeza bila je niska kod mnogih ispitanika zbog gubitka željeza uzrokovanim krvarenjem. Istraživači su ustanovili kako je upravo niska razina željeza jaki faktor rizika za krvne ugruške.

Pacijenti koji su uzimali dodatke željeza nisu bili izloženi povišenom riziku od krvnih ugrušaka, što bi značilo da adresiranje manjka željeza može pomoći u sprječavanju krvnih ugrušaka.

“Postoje malene studije u općoj populaciji koje bi poduprijele ta otkrića, no potrebno je provesti više istraživanja kako bi se to potvrdilo. Ako se otkriće može primijeniti i na opću populaciju, imalo bi važne implikacije u gotovo svakoj grani medicine”, objasnila je dr. Claire Shovlin, voditeljica studije.

Kako do više željeza?

Najveće količine željeza organizmu ćete priskrbiti jedući namirnice koje obiluju vitaminom C, jer on pomaže u apsorpciji
željeza. Željezo je važno za energiju organizma, održava imunološki sustav
zdravim, te tkivu pribavlja kisik. Najbolji vegetarijanski izvori željeza su
leća, špinat i grah.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo