Zdravlje

Zdravlje

Manje soli – više zdravlja

“Dan više bilja, manje soli” obilježava se 29. kolovoza s ciljem skretanja pažnje na rastući problem prevelike količine natrija u prehrani te uključivanja u inicijativu za smanjenje udjela soli u hrani.

Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišenje krvnoga tlaka kojega povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim udarom, odnosno bolestima koje su danas vodeći uzroci smrti u svijetu. Pretjerani unos soli povezan je i s rakom želuca, bolestima bubrega i pojavom bubrežnih kamenaca, osteoporozom i pojavom edema.

Od svih javnozdravstvenih strategija, smanjenje unosa soli u prehrani je jedna od najlakše provedivih javnozdravstvenih mjera. Za njezinu primjenu najvažnija je međusektorska suradnja, posebno s prehrambenom industrijom, s ciljem smanjenja sadržaja soli, odnosno soli u proizvodnom procesu, uvođenju zakonske regulative uz obavezno označavanje sadržaja natrija na deklaraciji proizvoda te zdravstveno odgojnim mjerama na području promicanja pravilne prehrane.

Gotovo 80% soli koju dnevno konzumiramo odnosi se na “skrivenu” sol

Veći dio soli koji unosimo u organizam skriven je u gotovoj ili polugotovoj hrani. Prije kupnje svakako pažljivo pročitajte na deklaraciji proizvoda koliki je sadržaj natrija.

Izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli :

  • suhomesnate proizvode: salame, kobasice, hrenovke, paštete i druge slične proizvode;
  • konzervirano voće i povrće;
  • “brzu” hranu kao što je pizza, hamburger ili prženi krumpiri;
  • procesuiranu smrznutu hranu;
  • gotove umake, senf, majonezu, juhe iz vrećice;
  • grickalice kao što su čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice;
  • tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto;
  • pečene proizvode kao što su kruh, peciva te zobene ili kukuruzne pahuljice;
  • pazite na konzumaciju mineralne vode koja sadrži natrij.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO): dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi manje od 5 grama soli ili manje od 2 grama natrija i najmanje 3,51 gram kalija kako bi se smanjio rizik obolijevanja od srčanih bolesti i moždanih udara.

Koristite začinsko bilje – otkrijte nove i zanimljive okuse

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, metvice, lovora te čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju okus hrane. U vlastitom domu, uz malo truda, možete uzgojiti začinsko bilje te ga upotrijebiti svježe u svakodnevnom spremanju obroka za obitelj. Napravite svoju vlastitu biljnu mješavinu kombiniranjem određenog bilja i koristite kao zamjenu za sol (crvena paprika, češnjak u prahu, crni papar, kadulja i dr.), dobro ih osušite i sameljite u mlincu za kavu ili blenderu kako biste dobili prah. Dovoljno je uzeti malo začinske soli i posuti je preko pečenoga krumpira ili povrća.

Ekperimentirajte s različitim kombinacijama dok ne pronađete najbolju mješavinu koja vama odgovara. Začinsko bilje najbolja je zamjena za sol!

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo