“Dan više bilja, manje soli” obilježava se 29. kolovoza s ciljem skretanja pažnje na rastući problem prevelike količine natrija u prehrani te uključivanja u inicijativu za smanjenje udjela soli u hrani.
Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišenje krvnoga tlaka kojega povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim udarom, odnosno bolestima koje su danas vodeći uzroci smrti u svijetu. Pretjerani unos soli povezan je i s rakom želuca, bolestima bubrega i pojavom bubrežnih kamenaca, osteoporozom i pojavom edema.
Od svih javnozdravstvenih strategija, smanjenje unosa soli u prehrani je jedna od najlakše provedivih javnozdravstvenih mjera. Za njezinu primjenu najvažnija je međusektorska suradnja, posebno s prehrambenom industrijom, s ciljem smanjenja sadržaja soli, odnosno soli u proizvodnom procesu, uvođenju zakonske regulative uz obavezno označavanje sadržaja natrija na deklaraciji proizvoda te zdravstveno odgojnim mjerama na području promicanja pravilne prehrane.
Gotovo 80% soli koju dnevno konzumiramo odnosi se na “skrivenu” sol
Veći dio soli koji unosimo u organizam skriven je u gotovoj ili polugotovoj hrani. Prije kupnje svakako pažljivo pročitajte na deklaraciji proizvoda koliki je sadržaj natrija.
Izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli :
- suhomesnate proizvode: salame, kobasice, hrenovke, paštete i druge slične proizvode;
- konzervirano voće i povrće;
- “brzu” hranu kao što je pizza, hamburger ili prženi krumpiri;
- procesuiranu smrznutu hranu;
- gotove umake, senf, majonezu, juhe iz vrećice;
- grickalice kao što su čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice;
- tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto;
- pečene proizvode kao što su kruh, peciva te zobene ili kukuruzne pahuljice;
- pazite na konzumaciju mineralne vode koja sadrži natrij.
Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO): dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi manje od 5 grama soli ili manje od 2 grama natrija i najmanje 3,51 gram kalija kako bi se smanjio rizik obolijevanja od srčanih bolesti i moždanih udara.
Koristite začinsko bilje – otkrijte nove i zanimljive okuse
Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, metvice, lovora te čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju okus hrane. U vlastitom domu, uz malo truda, možete uzgojiti začinsko bilje te ga upotrijebiti svježe u svakodnevnom spremanju obroka za obitelj. Napravite svoju vlastitu biljnu mješavinu kombiniranjem određenog bilja i koristite kao zamjenu za sol (crvena paprika, češnjak u prahu, crni papar, kadulja i dr.), dobro ih osušite i sameljite u mlincu za kavu ili blenderu kako biste dobili prah. Dovoljno je uzeti malo začinske soli i posuti je preko pečenoga krumpira ili povrća.
Ekperimentirajte s različitim kombinacijama dok ne pronađete najbolju mješavinu koja vama odgovara. Začinsko bilje najbolja je zamjena za sol!
Izvor: Štampar.hr
Ordinacija.hr