Maslinovim uljem protiv upale uha

Dijete, klempave usi

Bol, osjećaj začepljenosti ili "punoće" u uhu, oslabljen sluh, a u nekim slučajevima i curenje iz uha – sve su to simptomi upale srednjeg uha. Često ju uzrokuju infekcije koje izazivaju upalu grla, prehladu ili druge probleme s disanjem. Upalu uha mogu uzrokovati bakterije i virusi.

Gotovo 75 posto djece doživi minimalno jednu upalu uha do trećeg rođendana. Iako je upala uha prvenstveno bolest dojenčadi i male djece, ona može utjecati i na odrasle.

kZašto su djeca sklonija upali srednjeg uha?

Postoje brojni razlozi zbog kojih djeca imaju veću vjerojatnost za razvoj upale srednjeg uha nego odrasli. Prvo, dječji organizam se ne može boriti protiv infekcija, jer se njihov imunološki sustav još razvija. Drugi razlog ima veze s Eustahijevom cijev smještenom u dječjem uhu. Riječ je o malom "hodniku" koji spaja gornji dio grla sa srednjim uhom. Dječja Eustahijeva cijev je kraća i ravnija nego u odraslih. To omogućava lakši ulazak mikroorganizama u srednje uho, uzrokujući infekciju. A ona može dovesti do upale srednjeg uha.

Koji mikroorganizmi uzrokuju upalu srednjeg uha?

Upalu uha mogu uzrokovati bakterije i virusi. Bakterije kao što su Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Hemophilus influenzae i Moraxella izazivaju oko 85 posto slučajeva akutnih upala srednjeg uha. Virusi uzrokuju preostalih 15 posto upala.

Prepoznajte simptome na vrijeme

Mala djeca s upalom srednjeg uha mogu biti razdražljiva, nemirna ili imati problema s hranjenjem ili spavanjem. Stariji se mališani mogu žaliti na bol i punoću u uhu. Groznica može biti prisutna kod djece bilo koje dobi. Ti simptomi su često povezani s infekcijom gornjih dišnih puteva kao što su curenje ili začepljenost nosa te kašalj.

kNakupljanje gnoja u srednjem uhu uzrokuje bol i prigušuje vibracije bubnjića, pa se kod oboljelih osoba može javiti privremeni gubitak sluha tijekom infekcije. Teška upala uha može izazvati pucanje bubnjića. U tom se slučaju gnoj izlijeva iz srednjeg uha u ušni kanal.

Liječenje upale

Mnogi liječnici preporučuju korištenje antibiotika za ubijanje bakterije i to u toku aktivne infekcije srednjeg uha. Ako dijete osjeća bol, liječnik može preporučiti i sredstva za njeno ublažavanje. Pritom je iznimno važno slijediti liječnikove preporuke. Nažalost, danas postoje brojne bakterije koje mogu uzrokovati upalu srednjeg uha, a postale su otporne na određene antibiotike.

Ako je pak riječ o gnojnoj kroničnoj upali srednjeg uha, liječnik će vam predložiti kirurško liječenje. Ovom se metodom odstranjuje tkivo promijenjeno upalom te oštećeni dijelovi kosti uzrokovani holesteatom srednjega uha (poseban oblik koštane upale srednjega uha).

k            Ordinacija.hr preporučuje Vaxol

Preventiva prije svega

Ako se želite zaštiti od upale, predlažemo da isprobate maslinovo ulje! Ova ljekovita zlatna tekućina u narodnoj je medicini već dugo poznata kao sredstvo koje, stvarajući masni film, štiti od upale. Maslinovo ulje sadrži polifenole koji imaju snažna antioksidativna i antibakterijska svojstva.

Djeca koja pohađaju vrtiće, kao i mališani koji žive u pušačkim obiteljima imaju viši rizik od razvoja infekcije. Djeca sklona upalama srednjeg uha trebaju izbjegavati kontakt s prehlađenim prijateljima kao i boravak u dimom zagađenom prostoru.

Istraživanja su pokazala kako se upala uha češće razvija kod dojenčadi koja se hrani putem bočice. Za razliku od njih, dojeni mališani puno rjeđe dožive upalu srednjeg uha. Najbolja nada za izbjegavanje infekcije uha je razvitak cjepiva protiv bakterija koje najčešće uzrokuju upale srednjeg uha.


Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!