Zdravlje

Zdravlje

Movember – promijenimo lice muškog zdravlja

Svake godine tijekom studenog milijuni muškaraca širom svijeta puštaju brkove, a sve u svrhu podizanja svijesti i edukacije o “muškim bolestima” poput raka prostate i testisa. Statistike ukazuju na to da je rak prostate drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca u Hrvatskoj, odmah nakon raka pluća.

Globalni pokret “Movember” koji je nastao u Australiji, ukrasu muškog lica dao je sasvim novo značenje. Akcija okuplja iznimno velik broj muških poklonika koji su spremni ovim potezom potaknuti ostale muškarce da obrate pažnju na svoje zdravlje i obavljaju redovite kontrole.

Važnost pokreta prepoznao je i dr. med. spec. ortoped Nenad Korkut, rukovoditelj Službe za odnose s javnošću pri HZZO-u, koji našim čitateljima otkriva što ga je potaknulo da se priključi akciji i educira javnost o važnosti ranog pregleda i brige o zdravlju.

1. Interesiraju li se muškarci dovoljno o svom zdravlju, prevenciji bolesti i o raku prostate ?

Dr. Nenad Korkut

Mislim da se ne interesiraju dovoljno. Odmah iza raka pluća, drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca u Hrvatskoj je rak prostate. Rizični čimbenici za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika (nasljedna sklonost), hormonalni utjecaji, te čimbenici iz okoliša kao što toksini, kemikalije i industrijski proizvodi. Na rak prostate često se posumnja zbog povišenih vrijednosti PSA u krvi ili tvrde kvržice koja se pipa u prostati tijekom rutinskog digito-rektalnog pregleda. Preciznija mjerenja PSA u serumu, uključujući i PSA omjer, dobno-specifične vrijednosti PSA, PSA brzine ili nagiba poboljšavaju točnost testa. Ako je jedan od testova pokazuje povišene vrijednosti, treba posumnjati na rak prostate i učiniti biopsiju. Nakon 50. godine života incidencija raka prostate naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine.

U nekih muškaraca, rak prostate je opasan po život, dok u mnogim slučajevima može postojati dugi niz godina bez stvaranja zdravstvenih problema. Izbor liječenja raka prostate ovisi o veličini, agresivnosti i proširenosti tumora, kao i dobi te općem zdravlju pacijenta. Terapijske metode za liječenje raka prostate uključuju operaciju, zračenje, hormonsku terapiju, krioterapiju, kemoterapiju, kombinacije ovih metoda te opservaciju i aktivni nadzor.

2. Kakvo je vaše mišljenje o akciji Movember?

Tijekom mjeseca studenog milijuni muškaraca širom svijeta puštaju brkove, a sve u svrhu podizanja svijesti i edukacije o raku prostate. Akcija Movember nastaje maštovitom kombinacijom engleskih riječi november i moustache (brk), a podržava rano otkrivanje ove zloćudne bolesti. Akcija je pokrenuta prije 10 godina u Australiji, a u našem javnom prostoru prisutna je unazad par godina. Moram naglasiti kako je rak prostate za muškarce (zbog svoje specifične lokalizacije) ono što je rak dojke za žene, no žene su s osvještavanjem javnosti u vezi problema oko raka dojke puno više napravile od nas muškaraca, koji se nažalost ne možemo baš pohvaliti da o raku prostate dovoljno javno zborimo i upozoravamo na njega. Utoliko mi je jako drago da su se stvari ipak pokrenule jer upravo ležeran karakter akcije puštanja brkova jest način da se dopre do šireg kruga ljudi, pogotovo do onih koji izbjegavaju teme koje su vezane za zdravlje, smatrajući ih preozbiljnima ili nečim što se događa nekom drugom.

3. Koji je razlog ponukao Vas da se priključite akciji?

Mislim da je najmanje što možemo učiniti minimalan napor da puštamo brkove tijekom studenog. Ako će to bilo koga zainteresirati za ovaj javno-zdravstveni problem moja misija je ispunjena. Često me poznanici zadnjih dana pitaju kako to da sam pustio brkove misleći da se radi o promjeni imidža. Drago mi je objasniti onima koji ne znaju o čemu se radi. Osjećam da je to moja dužnost kao zdravstvenog radnika, ali i kao čovjeka koji s javnošću komunicira o zdravstvenim temama i problemima, što mi je i posao kao Rukovoditelju službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). S Ministrom zdravlja Sinišom Vargom dogovorio sam da podržimo Movember i da svi državni dužnosnici u zdravstvu puste brkove, ako ih još nemaju. Naravno nikoga nismo prisiljavali na to pa mi je utoliko drago da su se u HZZO-u zamjenik ravnateljice i pomoćnik za informatiku priključili akciji.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo