Može li kava smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Može li kava smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2?

Ako ste ljubitelj kave i na dan popijete više od jedne šalice omiljenog napitka, rezultati novog istraživanja dobra su vijest za vas! U opširnoj američkoj studiji, znanstvenici zaključuju kako bi ispijanje veće količine kave moglo biti povezano sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Studija, koja je obuhvatila oko 123.000 odraslih ispitanika, završava zaključkom da oni koji su pili više od jedne šalice kave na dan, tijekom 4 godine, imaju manje šanse za obolijevanje od dijabetesa tipa 2.

“Izgleda da je baš količina ispijene kave odgovorna za ovakve rezultate, što više kave popijete manje su šanse za dijabetes.”, kaže voditelj istraživanja Dr. Frank Hu, profesor na sveučilištu “Harvard School of Public Health“. Profesor upozorava da ljudi osjetljivi na kofein nikako ne bi smjeli povečati njegov unos, iz razloga što on kod njih može izazvati sasvim suprotne reakcije – poput nesanice i ubrzanog rada srca.

“Teško je reči koji je sastojak kave direktno povezan sa smanjenjem rizika od obolijevanja, mogla bi to biti kombinacija antioksidanata i njihovih nutritivnih svojstava…”, dodaje dr. Hu.

Studija objavljena početkom tjedna u časopisu Diabetologia, ukazuje na to da kava utječe na pojavljivanje bolesti, pa iako nije uspjela saznati što uzrokuje takve rezultate, uspjeli su dokazati uzročno – posljedičnu vezu između ispijanja više kave i smanjenja inzulinske rezistencije, koja je upozorenje za dijabetes.

Na osnovu ovih rezultata, učinak ne bi trebao biti smanjen ako u svoju kavu dodate sasvim male količine mlijeka ili šećera.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo