Zdravlje

Zdravlje

Muči vas bol? Pronađite savršen položaj za spavanje

Znate li u kojem biste položaju trebali spavati kako biste izbjegli bolove?

Nakon iscrpljujućeg, gotovo beskrajnog dana prepunog obveza i obiteljskih dužnosti, jedva čekamo “strgani” se baciti u krevet i zaspati. Nažalost, malo tko zaista spava kao beba i budi se osvježen. Ako vas k tome muči neki oblik (kronične) boli, tada dobar i čvrst san obično nisu “na repertoaru”. Znate li u kojem biste položaju trebali spavati kako biste izbjegli bolove?

Bolovi u leđima

Ako vas muče bolovi u leđima, svakako trebate izbjegavati spavanje na trbuhu. Spavajte na leđima, licem prema stropu. Udobno se smjestite i ispružite do te mjere u kojoj vam je bezbolno ležati. Vaš madrac ne bi smio biti ni premekan ni pretvrd kako bi mogao spriječiti izvijanje tijela ili “tonjenje” i omogućio pravilno držanje tijela po noći. Kakav god odabrali, jedno je sigurno: morat ćete ga promijeniti nakon deset godina!

Bolovi u ramenu

Izbjegavajte ležanje na boku ako vas boli rame jer ćete tako samo pogoršati svoje simptome. Umjesto toga spavajte na trbuhu ili leđima. Birajte kvalitetan jastuk kako biste poduprijeli vrat i olakšali pritisak na rame, a jastuk bi trebao biti mali kako bi mogao poduprijeti bolno rame. Ako, pak, morate spavati na boku, spavajte na suprotnom boku i zagrlite jastuk.

Ako vaš vrat nije pravilno poduprijet, lako može doći do pritiska na živce iz vrata u ruku, što će rezultirati trncima u ruci

Bol u vratu

Bolovi u vratu mogu se ublažiti ako ne spavate na trbuhu, no ovog se pravila morate držati “kao pijan plota”. Spavajte na boku ili leđima, ali svakako izbjegavajte okretanje vrata u stranu. Odaberite jastuk koji je toliko debeo kao prostor između vrata i ramena i postavite ga iznad ramena.

Žgaravica

Žgaravica ili osjećaj pečenja i boli u predjelu prsa, podrigivanje, nadutost, mučnina te povremeno vraćanje pojedene hrane iz želuca u usnu šupljinu vrlo su neugodni osjećaji i te tegobe svakako želimo izbjeći. Jedan od načina na koji možete izbjeći buđenje usred noći jest da spavate na boku. Ako baš morate spavati na leđima, neka vam glava tada bude povišena s par jastuka kako bi jednjak i usta bili u višem položaju u odnosu na želudac.

Neka su istraživanja pokazala kako je bolje spavati na lijevom boku ako patite od žgaravice, no stručnjaci nisu zaključili zbog točno kojeg razloga.

Prema istraživanju stručnjaka Centra za spavanje iz Edinburga, položaji u kojima spavamo mogu o nama otkriti intimne detalje i oslikati složenu sliku naše osobnosti. Istraživači su proučavali tisuću ispitanika i analizom utvrdili šest najčešćih položaja spavanja: fetus, klada, čežnja, vojnik, slobodni pad te morska zvijezda. Sukladno njima su i kategorizirali osobnosti spavača. Koji ste vi tip?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo