Zdravlje

Zdravlje

Mučite li svoja stopala?

Malo tko od nas nema problema sa stopalima. Stručnjaci tvrde kako 8 od 10 žena pati od bolova u stopalima, a 7 od 10 imaju neku deformaciju stopala.

kDa stvar bude gora, to nisu samo žene od 40 do 60 godina. Probleme imaju sve mlađe i mlađe osobe. Čak 90 posto svih tih problema dolazi od preuskih cipela! Donosimo vam nekoliko savjeta uz koje ćete sačuvati zdrava stopala.

Nemojte ”rashodavati” cipele
Ljudi obično kažu: “Sad mi cipela baš nije udobna, ali će se s vremenom razgaziti”. Pogrešno! Cipela vam mora odmah biti udobna. Ne smijete osjetiti nikakvu bol ili stiskanje oko stopala, na peti ili prstima. Prstima morate slobodno micati i mora ostati barem 1,5 cm od vrha palca do vrha cipele.

Nađite pravu cipelu
Bez obzira kakav vam je ukus, prije kupnje provjerite kakav vam je oblik stopala: četvrtast ili trokutast, te idu li linije stopala ravno ili oblikuju luk. Važno je i imate li široko stopalo s kratkim prstima ili usko stopalo s dugim prstima. Dakle, usporedite oblik cipele s oblikom stopala jer ne pašu svakome sve cipele.

Ne pretjerujte s visokim potpeticama
Nošenjem cipela sa 7 cm visokim potpeticama čak se 76 posto tje lesne težine prebacuje na prste. To ipak ne znači da si ih s vremena na vrijeme ne možete priuštiti. Idealna je cipela s potpeticom od 2,5 do 4,5 centimetara.

Naizmjence nosite različite cipele
Mijenjanje cipela vrlo je važno jer se tako smanjuje broj bakterija i gljivica u cipeli. Osim toga, time čete mijenjati i visinu potpetica: ako stalno nosite cipele s visokim potpeticama, skratit će vam se Ahilova tetiva, pa ćete, kad prijeđete u niske cipele, imati jake bolove u listovima.

kVježbe za stopala

  • Kruženje, podizanje i usmjeravanje palca: svaki položaj zadržite 5 do 10 sekundi i ponovite 10 puta. Dobro je za haluks valgus i bolove u palcu.
  • Istezanje palca: stavite elastičnu traku oko palca i rastežite je 10 puta uz zadržavanje položaja 5 sekundi.
  • Kolanje tenis loptice stopalima: dobro je za bol u peti i kao opća masaža.
  • Skupljanje krpe ili malog ručnika nožnim prstima: ponovite 5 puta. Dobro je za sve deformitete, te općenito za jačanje stopala.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo