Zdravlje

Zdravlje

Multivitamini mogu umanjiti djelovanje antikancerogene terapije!

Osobe oboljele od raka, pogotovo one s kasnim stadijem bolesti, mogu umanjiti djelovanje propisane terapije uzimanjem multivitamina koji sadrže antioksidanse, upozorava znanstvenik James Watson, dobitnik Nobelove nagrade!

Dodaci prehrani koji sadrže antioksidanse poput vitamina A, C i E su odavno predmet rasprave kad je riječ o oboljelima od raka.

lDr. James Watson,
dobitnik Nobelove nagrade

Iako određene studije sugeriraju kako multivitamini mogu ponuditi umjerenu zaštitu od raka, s njihovim se rezultatima se slaže prof. James Watson, znanstvenik koji je 1953. otkrio “duplu heliks” strukturu DNK. On tvrdi: dodaci prehrani koji sadrže antioksidanse mogu učiniti više štete no koristi osobama s kasnim stadijem raka!

U svom je novom znanstvenom radu ustvrdio da se razlog česte neizlječivosti raka u kasnoj fazi krije u visokoj razini antioksidansa koje proizvodi zloćudna (maligna) novotvorina. Na taj se način ometa ili čak potpuno zaustavlja djelovanje tretmana poput kemoterapije i radioterapije.

Kod zdravih osoba antioksidansi mogu biti korisni jer oni napadaju molekule poznate kao “slobodni radikal”, koji mogu oštetiti DNK. No, mnogi tretmani za rak koriste slobodne radikale za ubijanje tumorskih stanica, što znači da ih antioksidansi mogu spriječiti u obavljanju vlastite zadaće.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo